Priče > Društvo

Gde je Srbija, NAJVEĆA OD SVIH, 32 godine kasnije? Vuk Drašković o danu kada se TRESLA JUGOSLAVIJA

Lider SPO i dalje se pita kada je i kako započet "istorijski i civilizacijski sunovrat" pobedničkog naroda

Izvor: K1info/Tanjug

09/03/2023 > 11:13

podeli vest:

Gde je Srbija, NAJVEĆA OD SVIH, 32 godine kasnije? Vuk Drašković o danu kada se TRESLA JUGOSLAVIJA
Foto: Youtube PrintScreen/aldrasko


Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da se 9. marta 1991. godine u temeljima tresla država Jugoslavija, a da su pucnji u Hrvatskoj najavljivali tragediju svih u velikoj zemlji od Alpa skoro do Soluna.

On se u autorskom tekstu "Lamenet nad Srbijom" objavljenom u listu Danas, upitao gde smo danas 32 godine kasnije i naveo da su Slovenija i Hrvatska članice i EU i NATO, Crna Gora i Severna makedonija članice NATO, a da je i njima EU strateški cilj.

- Pola BiH želi u EU i u NATO, a druga polovina (Republika Srpska) to neće. A gde je Srbija, najveća država u nekadašnjoj jugoslovenskoj federaciji? Srbija još ne zna gde su joj državne granice. Antinatovske, antiameričke i antizapadne strasti ubedljive većine naših građana možda su i veće nego u Severnoj Koreji ili Iranu. Podrška zločinu nad Ukrajinom manja je u Rusiji nego u Srbiji - piše Drašković.

On se dalje pita kada je i kako započet "istorijski i civilizacijski sunovrat" pobedničkog naroda, koji je bio stožerni tvorac Jugoslavije 1918. i miljenik demokratskog sveta.

Prema njegovim rečima 9. mart je otvorio kapije velike nade i da je svih 15 članica tadašnje Evropske zajednice tada saopštilo da jugoslovenska federacija mora da opstane i da niko neće priznati najavljene secesije Slovenije i Hrvatske.

Rekao je da je tadašnji državni sekretar SAD Džejms Bejker došao u Beograd kako bi ponudio poklon od pet milijardi dolara za brzo uspostavljanje demokratskih institucija u državi i dao najčvršće garancije da će SAD podržati ubrzano članstvo Jugoslavije u Evropskoj zajednici i NATO.

Objašnjava da je njegova stranka Srpski pokret obnove, tada organizovala demostracije kako bi oslobodili TV Beograd, koji naziva Bastiljom, i da je tekst bio glavni razlog za veliki otpor na demonstrante, da je tadašnji režim poslao više od 10.000 policajaca, vodene topove kao i konjicu na "goloruke demonstrante", ali da nisu očekivali otpor.

- Neočekivani spartanski otpor pobunjenika pokrenuo je i studente, zatresla se Srbija, Tv Bastilja biva oslobođena, svi pohapšeni demonstranti pušteni su iz zatvora, ministar policije podnosi ostavku, propada i plan Slobodana Miloševića da staljinistički generali JNA zavedu vojnu upravu nad Jugoslavijom - piše Drašković.

U svom tekstu govori kako je politički i vojni vrh želeo ratne sukobe u Jugoslaviji koji bi morali da se okončaju intervencijom ruske Crvene armije, a prethodno bi u Moskvi smenili sovjetski režim Mihaila Gorbačova, a kako je glavni zagovarač ovog plana, po njegovim rečima, bila žena tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, Mira Marković.

Međutim taj plan je razotkriven u tekstu "Šta hoće generali" objavljenom u nedeljniku Srpska reč, piše on.

 

Govoreći o sukobima u bivšoj SFRJ Drašković kaže da su odbijeni svi mirovni planovi EU, SAD i Rusije, između ostalog i plan iz Rambujea, po kome je KiM sticalo status autonomije za albansku većinu, ali u granicama države Srbije, i umesto toga, u ratu sa NATO alijansom, Srbija je proterana sa teritorije KiM.

- Tragedija i Srbije i srpskog naroda uzrokovana je opčinjenošću Rusijom logorom, Rusijom tamnicom, Rusijom okupatorom i razbojnikom, Rusijom odmetnutom od Evrope, od sebe. Srbija je zarobljenik, vernik, samo te Rusije, već duže od tri decenije - piše Drašković.

On zaključuje da Moskva sada čeka da Srbija odbaci francusko-nemački predlog za KiM, i da čeka "smrt Ukrajine".

- Ove godine u Kijevu, dogodine u Prizrenu. Ovaj krvavi plan obelodanjen je u Beogradu. Nema ni protesta ni eksplozije gneva kao 9. marta 1991. Srbija razuma spava. Kako je probuditi? I hoće li se probuditi? - napisao je Drašković.

 


 

 

Ostavite komentar