Priče > Društvo

Šta se s nama desilo kad NOVINAR mora da se ISELI iz Srbije zbog PRETNJI SMRĆU?

Iz PEN su rekli da nam je potrebno hitno izmeštanje, jer petnje smrću meni, znače i pretnje smrću mojoj porodici, kaže Marko Vidojković

Izvor: K1info

06/03/2023 > 13:48

podeli vest:

Šta se s nama desilo kad NOVINAR mora da se ISELI iz Srbije zbog PRETNJI SMRĆU?
Foto: ATA Images


Pisac i jedan od autora podkasta “Dobar, loš, zao” Marko Vidojković prinuđen je da sa suprugom napusti Srbiju, zbog konstantnih pretnji smrću preko društvenih mreža, a po preporuci Međunarodnog udruženje pesnika, esejista i književnika (PEN). 

- Vlasti u Srbiji bi trebalo da sprovedu detaljnu i hitnu istragu pretnji smrću koje je dobio Vidojković. Međunarodni PEN centar i PEN centar u Srbiji izražavaju duboku zabrinutost zbog pretnji smrću koje su upućene piscu i novinaru Marku Vidojkoviću, koje su se intenzivirale nakon objavljivanja njegove knjige "Đubre" u septembru 2020. godine - navedeno je u saopštenju Međunardnog PEN centra i PEN centra u Srbiji.

Dodali su da je Vidojković prijavio da je prošle godine dobio više od 40 pretnji, a da su sprovedena samo dva krivična gonjenja i dve presude.

- Vidojković je poznat po kritičkom stavu prema srpskim vlastima. U nekoliko navrata je označen od strane pripadnika vladajuće Srpske napredne stranke, prorežimski mediji ga redovno nazivaju "izdajnikom". PEN centar u Srbiji je već u junu 2021. osudio napade na njega i pozvao nadležne organe da istraže pretnje - istakli su.

Došlo se do toga da Marko Vidojković već mesec dana živi u inostranstvu, a emisije snima uglavnom preko “skajpa”. Kaže da je postao svestan opasnosti tek kad je otišao iz Srbije.

Foto: ATA Images

Marko Vidojković i Nenad Kulačin

- Preseljeni smo početkom februara, desetak dana nakon što je PEN objavio izjavu kojom izražava zabrinutost zbog pretnji smrću koje dobijam poslednjih godina, a koje nisu rešene, te zbog neizdržive situacije u kojoj se nalazimo supruga i ja. Istog dana tabloidi su pokrenuli kampanju protiv Nenada Kulačina i mene pod nazivom “Šolakovci optužili Srbiju i srpski narod za genocid”, izvrnuvši naše reči u DLZ, kad nam je gost bio Teša Tešanović i kad smo razgovarali o zločinu u Srebrenici. Tad su nam iz PEN rekli da na je potrebno hitno izmeštanje, jer pretnje smrću meni, znače i pretnje smrću članovima moje porodice - rekao je Vidojković za Novu. 

Kako ističe, njegov kolega iz podkasta Nenad Kulačin konstantno dobija pretnje, ali on iz objektivnih razloga ne može da napusti Srbiju.

- Ima još mnogo ljudi u Srbiji koji su u istoj situaciji samo zbog kritike vlasti - navodi Vidojković

U međuvremenu, PEN je vlastima u Srbiji tražio da sprovedu detaljnu i hitnu istragu pretnji smrću koje je dobio Marko Vidojković.

Međunarodni PEN centar poslao je pismo Veranu Matiću, predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara i članu radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara navodeći da očekuju njegovu pomoć, „kako bi srpske vlasti sa dužnom pažnjom razmotrile Vidojkovićev slučaj, pronašle počinioce i osigurale njegovu bezbednost“.

- Sloboda medija i bezbednost novinara su prvorazredno i političko pitanje i ne sme biti stavljeno sa strane zbog nekih navodno važnih tema - rekao je danas predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara Veran Matić.

On je izjavio kako mu se međunarodni PEN centar obratio 2. marta, kao predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara u vezi sa napadima na novinare Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, i o njihovom preseljenju zbog ugrožene bezbednosti.

Foto: ATA Images

Veran Matić

- Drago mi je što se i sam Vidojković u ovoj teškoj situaciji racionalno ponaša i što je prihvatio tu vrstu pomoći, a u isto vreme žalim što Nenad Kulačin nije mogao da je prihvati. Zbog toga je od izuzetnog značaja da nadležne institucije učine sve kako bi zaštitile bezbednost Nenada Kulačina, ali i kako bi se otklonile pretnje njemu i Marku Vidojkoviću - rekao je Matić.

Dodao je kako će u narednim danima tražiti sastanke sa predstavnicima nadležnih institucija, od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministra za informisanje i telekomunikacije, ministra unutrašnjih poslova, ministarke pravde i drugih, kao i reaktiviranje vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, koja se nije sastajala od juna 2021. godine.

- Mora se prestati sa organizovanim medijskim i političkim kampanjama protiv Vidojkovića i Kulačina, koje direktno inspirišu ugrožavanje njihove bezbednosti - rekao je on i dodao kako postoji još novinara koji često prolaze kroz politički i tabloidni linč, te je i njima potrebna slična zaštita.

 

Ostavite komentar