Priče > Društvo

"NE DAMO NAŠE LAURE": Održan skup podrške TUŽITELJKAMA ispred Vlade Srbije

Organizatori traže da budu smenjeni Zagorka Dolovac i Nenad Stefanović, i da se Bojana Savović i Jasmina Paunović vrate na stara radna mesta

Izvor: K1info/Tanjug

02/03/2023 > 15:44 >> 17:56

podeli vest:

"NE DAMO NAŠE LAURE": Održan skup podrške TUŽITELJKAMA ispred Vlade Srbije
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu danas je održan skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su radile na slučaju EPS i koje su preraspoređene u drugo odeljenje, a okupljeni su prošetali i do zgrade u Nemanjinoj ulici gde je smešteno Republicko javno tužilaštvo.

Na skupu pod nazivom "Ne damo naše Laure", na koji su pozvali advokati Jovan Rajić, Čedomir Kokanović i Ivan Ninić, pored predstavnika strukovnih udruženja, okupili su se i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka među kojima su bili Siniša Kovačević, Srđan Milivojević, Dobrica Veselinović, Tatjana Manojlović, Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta...

Jedan od organizatora, advokat Kokanović rekao je ispred zgrade Vlade Srbije da traže da se tužiteljke vrate na prethodno radno mesto, kao i smenu višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, njegove zamenice Brankice Marić, i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac. On je naveo da je rok za ispunjenje zahteva pet dana, a Ninić je rekao da su se okupili da bi ohrabrili "svaku novu Bojanu i Jasminu".

Rajić je ispred Republičkog javnog tužilaštva rekao da skup i njegovi zahtevi nisu politički, ali da mu se mogu pridružiti i predstavnici stranaka, pravosudnih institucija kao i građani.

On je rekao i da su spremni da svoje zahteve "isteraju do kraja".

Učesnici skupa su nosili transparente na kojima je pisalo : "Podrška tužiteljkama", "Ima nade za nomade", "Podrška časnim tužiocima i njihovim hrabrim tužiteljkama koje su se svojim primerom odvažile da kažu istinu i zaštite svoj i integritet profesije"...

Saobraćaj na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine je bio zaustavljen, a posle razilaženja učesnika saobraćaj je ponovo uspostavljen.

Slučaj tužiteljki pokrenuo je različite reakcije u javnosti, posle njihovog istupanja u medijima. Savović je negirala da je želela da promeni radno mesto i da je bila iznenađena odlukom o preraspodeli.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da su netačne informacije da su tužiteljke smenjene i da im je "oduzet" predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u već da su na osnovu ranije izražene želje, prebačene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.

VJT je ocenilo da se slučaj premeštanja tužiteljki iskorišćava u političke svrhe i za lične interese, zbog čega je, kako su ocenili, u drugom planu ostala uspešna realizacija velikog i važnog predmeta "EPS", u kojem je uhapšeno šest osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga.

 

Ostavite komentar