Priče > Društvo

Građane juče ŠOKIRALO VREME, ali meteorolog tvrdi: Velike RAZLIKE U TEMPERATURI između severa i juga su NORMALNE

Kako prognoziraju u RHMZ-u, sneg je u nižim predelima moguć još samo danas, nakon čega nam stiže otopljenje

Izvor: K1info

27/02/2023 > 19:16

podeli vest:

Građane juče ŠOKIRALO VREME, ali meteorolog tvrdi: Velike RAZLIKE U TEMPERATURI između severa i juga su NORMALNE
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović


Stanovnike Srbije juče je iznenadio, ali i zabrinuo podatak da je u Beogradu izmereno dva, a u Leskovcu čak 22 stepena. 

I dok je na jugu Srbije grejalo sunce, sever i zapad zemlje okovala je snažna mećava.

Zbog obimnog snega mnogi gradovi i sela ostali su bez struje, a neki seoski putevi i dalje su neprohodni.

Ipak, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kaže da je to normalno i već viđeno.

- Ljudi zaboravljaju, ne sećamo se šta je bilo prošle zime, a kamoli pre deset ili 20 godina. Ništa ovo nije čudno i ne treba izdvajati jednu temperaturnu epizodu kao čudo - rekao je meteorolog u "Uranku" i dodao:

- Poslednjih godina bilo je toplo oko Nove godine. Uradio sam analizu učestalosti pojave snega u noći 31. decembar/1. januar: U 30 odsto slučajeva ima snega, u 30 odsto slučajeva ga nema i potpuno je suvo, a u 30 odsto slučajeva pada kiša. Takva je klima kod nas, samo je pitanje kako će koje godine situacija da se pogodi.

Zlatibor je zavejan i sneg će se na ovoj našoj planini zadržati najmanje deset do 15 dana, kaže meteorolog. 

- Velika je količina snega pala u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji juče popodne i tokom noći. Palo je pola metra snega za jedan dan na Zlatiboru. U nižim predelima, u dolini Lima, bilo je suvo, a potom je počela kiša, zahladnelo je i za svega šest sati napadalo je dvadesetak centimetara snega - istakao je on.

Kako je objasnio, prodor hladnog vazduha sa severa obično prođe čitavim Balkanskim poluostrvom.

- Ali dešava se da se s prodorom hladnog vazduha na Jadranu i zapadnom Sredozemlju napravi ciklon (vrtlog) koji počne da šalje topli vazduh sa juga. Taj topli vazduh zahvati južnu polovinu Srbije, a hladni severnu i tako je bilo u prethodna dva dana: u Leskovcu je juče bilo 22 stepena, a u Beogradu i Vojvodni tek stepen-dva iznad nule. Retko se dešava ovako velika razlika u temperaturama, ali nije to neuobičajeno - rekao je Todorović na televiziji K1.

Prognoza za mart

Meteorolog Nedeljko Todorović kazao je da ne bi smeo da tvrdi kakvo će vreme biti za period nakon 15. marta. 

- U narednim danima imaćemo blagi porast temperature. Biće do deset stepeni i to su prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine i za mart mesec. Ne bi trebalo da naglo otopli i bude preko 20 stepeni. Biće i kiše, a snega slabog samo u planinskim predelima. U nižim predelima moguć je još samo danas. Kratkotrajna zahlađenja moguća su između 8. i 10. marta, i eventualno oko 15. marta. Maksimalno će biti oko pet ili šest stepeni u periodu od dan ili dva - rekao je meteorolog. 

Foto: YouTube screenshot

Nedeljko Todorović

Pre dve godine, 7. aprila, u Beogradu je bilo deset centimetara snega, podseća Todorović.

- U aprilu se takve vremenske prilike dešavaju jednom u sedam do deset godina. Isto smo imali 1996. i 1997, dve godine zaredom između 18. i 20. aprila padao je sneg i snežni pokrivač formirao se i u Beogradu. Ništa se u klimi nije poremetilo, sve što se dešava - ovakve temperaturne amplitude karakteristika su proleća i leta. U proleće se zemljište još uvek nije zagrejalo, i tek kada se zagreje od maja pa nadalje, te dnevne amplitude se izjednače. Posle jutarnjeg mraza u martu i aprilu, nakon jutarnjeg minusa, tokom dana može biti i 20 stepeni. U Beogradu je ta amplituda manja zbog betona, saobraćaja... To isto važi i za oktobar - objasnio je meteorolog RHMZ-a.

Leto neće biti vrelo kao lani

Todorović je u „Uranku“ rekao da ne možemo prognozirati kakvo će biti leto na osnovu toga kakva je bila zima. 

- Ono što možemo je da pogledamo ritam promene karakteristika leta po srednjim temperaturama i po broju dana sa ekstremno visokim temperaturama, kao i po učestalosti pljuskova i grmljavina. Prošlo leto je bilo jedno od toplijih i sušnijh. Bilo je padavina, ali je loša bila njihova raspodela. Ove godine bi trebalo da bude manje toplo, s manjim brojem dana sa esktremno visokim temperaturama. Temperature bi trebalo da budu prosečne - kazao je Todorović na televiziji K1.

On dodaje da je krajem avgusta prošle godine bilo mnogo nepogoda i velike štete.

- Čak je i Zemun bio poplavljen jedne večeri. Veći deo avgusta bio je sušan i topao, ali nepogoda u roku od nekoliko sati doprinese tome da mesečni prosek bude jednak višegodišnjem. I ovog leta možemo očekivati nepogode. Mislim da će prva polovina leta biti sa više pljuskova nego prošla. Vremenske prilike iste su već stotinama godina. Nema razloga za zabrinutost. Postoji blagi porast temperature, ali to nije promena klime. Za tako nešto treba mnogo više vremena. Narednih nekoliko decenija temperatura će biti u blagom padu. Za promenu klime potreban je neki dramatičniji događaj u kosmosu - naglasio je meteorolog Nedeljko Todorović.  

 

Ostavite komentar