Priče > Društvo

U BEOGRADU gostuju najbolji SIREVI NA SVETU: Sve što nema u MARKETIMA, ima na "Balkan Cheese Festivalu"

Ovaj festival održava po 15. put i da okuplja najbolje sireve iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i sireve iz Francuske i Italij

Izvor: K1info/Tanjug

25/02/2023 > 13:12

podeli vest:

U BEOGRADU gostuju najbolji SIREVI NA SVETU: Sve što nema u MARKETIMA, ima na "Balkan Cheese Festivalu"
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs


Najbolji sirevi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije mogu se probati na izložbi  "Balkan Cheese Festival" koja je počela u Beogradu.

Posetioci mogu degustiraju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.

Osnivač festivala Balkan Cheese Festival Srba Jovanović rekao je za Tanjug da se ovaj festival održava po 15. put i da okuplja najbolje sireve iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i sireve iz Francuske i Italije, koji će biti izloženi sutra, tokom drugog dana trajanja izložbe.

- Cilj ovog festivala je da okupi na jednom mestu najbolje proizviđače sireva, da konzumentima omogući da te fantastične sireve probamo kojih nema u maloprodaji, a da mi svi zajedno njima pomognemo održivosti njihovog poslovanja i rada na njihovim domaćinstvima - rekao je Jovanović.

On je naveo da oko 50 izlagača danas predstavlja svoje sireve, a da će sutra doći novi, kao i da svaki od njih posetiocima nudi nekoliko vrsta sireva.

- Osnovna karakteristika tih sireva je da se proizvode u malim serijama, njih prave mala poljoprivredna gazdinstva ili mali specijalizovani sirari, zanatlije - objasnio je Jovanović.

Petar Radojičić, jedan od izlagača iz sela Jazak, koji je predstavio Friške jazačke sireve, među kojima se posebno ističe zreli vojvođanski sir, koji se ručno izrađuje, a pravi se od sirila, mleka, i soli.

- Zreli ili plavi privlači najveću pažnju posetilaca, on je jedan od naših najpopularnijih sireva - rekao je on.

Posetioci će danas i sutra moći da od 10.00 sati do 22.00 časa u Beo Shopping Centru posete izložbu sireva.

 

 

 


 

Ostavite komentar