Priče > Društvo

Sajam turizma ima VAŽNU PORUKU za vas - OSTANITE OVDE!

I dok su turistički aranžmani za leto veoma traženi od strane putnika, agencije se, prema utiscima posetilaca, nisu proslavile sa popustima

Autor: M. Duduković - K. Milanović

23/02/2023 > 16:15

podeli vest:

Sajam turizma ima VAŽNU PORUKU za vas - OSTANITE OVDE!
Foto: Privatna arhiva


Na ovogodišnjem Sajmu turizma, verovali ili ne, štandovi turističkih agencija mogu da se nabroje na prste, a iako su najavljeni veliki popusti istina je da se za najtraženije destinacije poput Grčke i Turske popusti za građane uglavnom kreću od pet do sedam odsto.

Ima i onih koji daju veće popuste, od 30 do 50 odsto, ali jako je mali broj takvih ponuda.

Najjeftinije putovanje koje smo pronašli na sajmu košta 78 evra po osobi. U pitanju je deset noćenja u maju u mestu Toroni na Sartiju, a u cenu je uključen i autobuski prevoz.

Ipak, cene u sezoni su dosta skuplje, pa odmor u ovom letovalištu u avgustu košta čak 248 evra po osobi. To znači da četvoročlanoj porodici za letovanje u Grčkoj ove godine treba gotovo 1.000 evra samo za smeštaj i prevoz!

Interesovanje putnika veliko

U turističkoj agenciji Kontiki istakli su da se sajamski popusti kreću od pet do sedam odsto.

- Ukoliko isplatite ceo iznos prilikom rezervacije ostvarujete popust od sedam odsto. Ako pak plaćate samo deo aranžmana popust je pet odsto. Prilikom rezervacije moguće je uplatiti akontaciju od samo 5.000 dinara, s tim da do 15. marta mora da se uplati 40 odsto od cene aranžmana - objasnili su oni.

Foto: Pixabay.com

 

 

Kako ističu, interesovanje ljudi za najpopularnije destinacije i ove godine je jako veliko.

- Puno pitanja ima za Majorku u Španiji, a rezerviše se i Italija. Tamo nema all inclusive hotela, ali našim ljudima se upravo to i dopada, jer kad idu u Italiju žele što više da obiđu i ne žele da ih uplaćeni obroci vvezuju za hotel. Takođe, interesovanje za Egipat nikad nije bilo veće! - kažu oni i dodaju:

- Turska je i ove godine jedna od najtraženijih, interesovanje nije opalo u odnosu na prošlu godinu, čak ni posle razornih zemljotresa. Najskuplji i najekskluzivniji hotel nalazi se u Bodrumu, a cena aranžmana za četvoročlanu porodicu je 16.324 evra. Ne ide tamo veliki broj putnika iz Srbije, možda svega 0,1 odsto svih turista koji se zapute u ovu zemlju. 

I dok su turistički aranžmani za leto veoma traženi od strane putnika, agencije se, prema utiscima posetilaca, nisu proslavile sa niskim, sajamskim cenama, kao ni atmosferom na štandovima.

S druge strane, turistička ponuda Srbije nikada nije bila veća, zanimljivija i primamljivija gostima Sajma.

Na jednom mestu predstavljene su brojne lokalne turističke organizacije, kao i same manifestacije koje su ostavile bez daha. Improvizovane kafane, vina, rakije i naravno hrana nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Foto: Privatna arhiva

Štand Turističke organizacije Šabac

"Najživlje" je bilo na štandovima koji su promovisali Srbiju, u hali 4 Beogradskog sajma gde je su na jednom mestu predstavljene brojne lokalne turističke organizacije, kao i same manifestacije koje su ostavile bez daha.

Improvizovane kafane, vina, rakije i naravno hrana mamili su posetioce,koji su mogli da se odluče koji je to novi kraj Srbije u koji će putovati ove godine. Kao glavni "kec u rukavu" promoteri su, naravno, glavni akcenat stavili na vinske i rakijske ture.

Foto: Pexels.com

 

Ono što smo i mi saznali, jeste da naša zemlja ima čak 466 vinarija koje spremno dočekuju goste, ali i da se uskoro renovira tvrđava Maglič, kao i Sokograd.

Posetioci su na štandovima mogli da pronađu i jedinstven Vlasotinački kuvar, da se upoznaju sa novom Kuršumlijskom banjom, da saznaju koja je to tura "Tragom dinastije Obrenović", da se prisete čime je sve bogata Vojvodina...

Ponuda je bila baš šarenolika, toliko da je iznenadila i domaće turiste, a kamoli strance. 

 

Ostavite komentar