Priče > Društvo

TOP 5 ATRAKCIJA sa ovogodišnjeg SAJMA TURIZMA: Novi HANIOTI, put oko sveta i - joga u Vrmdži

U januaru se uglavnom ide na Karibe, u februaru je popularan Dubai, april i maj rezervisani su za zapadni Mediteran, kažu u agencijama

Autor: M. Duduković - K. Milanović

24/02/2023 > 12:30

podeli vest:

TOP 5 ATRAKCIJA sa ovogodišnjeg SAJMA TURIZMA: Novi HANIOTI, put oko sveta i - joga u Vrmdži
Foto: Freepik.com


Sajam turizma u Beogradu jedinstven je događaj i mesto gde se susreću ljudi kod kojih je izražena volja i želja za putovanjima. Sam dolazak na sajam predstavlja prvi korak ka ostvarenju želja turista da posete brojne destinacija koje se predstavljaju na sajmu, a ove godine ovo je top 5 atrakcija.  

1. Krstarenje i put oko sveta

Avanture čuvenih moreplovaca mnogima se čine nedostižnim. Međutim, na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu postoje i neki neobični aranžmani, a agencija "Allegra krstarenja" organizuje i put oko sveta za 116 dana. 

- U našoj agenciji mogu se rezervisati krstarenja i za nekoliko desetine hiljada evra, za recimo put oko sveta. Najniža, osnovna cena za ovu avanturu je 15.000 evra, ali u zavisnosti od usluge može da košta i 35.000 evra po osobi. Nekoliko turista iz Srbije svake godine obiđe svet zahvaljujući našoj agenciji. Za manje avanturiste, ali i one sa plićim džepom, naša agencija je pripremila i krstarenje Mediteranom. Tako za 749 evra u maju ili novembor novim brodom može, za osam dana, da se obiđe Đenova, Marsej, Barselona, zatim dan na moru, Sardinija, Napulj, Rim i Đenova...  Na ovu cenu, zbog sajma, dajemo i popust od 10 odsto i to sve sa prevozom, vodičem, doručkom - objasnio je za K1info Saša Kukić, menadžer u ovoj agenciji, i dodaje da u ponudi imaju povoljna krstarenje, na odličnim brodovima,gde već sa prevozom u maju ili novembru može da se ode na krstarenje za manje od 700 evra.

Kukić dodaje da su putovanja brodom veoma popularno kod srpskih turista i da se krstari tokom cele godine. 

- U januaru se uglavnom ide na Karibe, u februaru je popularan Dubai, april i maj rezervisani su za zapadni Mediteran. Međutim tokom leta najbolje je obilaziti, recimo, grčka ostva dok putnici na kraju godine uglavnom biraju nešto egzotično, ili recimo Australijuili SAD - dodaje on. 

2. Novi Hanioti

Dušan Atanasov iz agencije "Big Blue" kaže da se ove godine Tunis posle deset godina vratio na velika vrata ali da i Turska ima veoma zanimljivu destinaciju. Takođe, prema njegovim rečima, valja razmotriti i Sorento, Siciliju i Sardiniju.

Ove godine je aktuelan Tunis s obzirom da imaju dobru ponudu u odnosu na cenu i kvalitet, a cene su od 456 evra po osobi za sedam noći u junu. Usluga je polupansion. Takođe, preporuka je Sarimsakli letovalište smešteno je na severnoj obali Egejskog mora. To će za naše turiste sigurno biti novi Hanioti i Pefkohori. Od naše granice udaljeno je samo 790 kilometara i lako se dolazi kolima. Tu je i Izmir, jedan od najvećih turskih gradova - kaže Atanasov.

Foto: Pixabay.com

 

On dodaje da ono što je zanimljivo jeste da Sarimsakli nema, kao u antalijskoj regiji, luksuznih, skupih hotela i da su cene veoma pristupačne, a da je odličan odnos cene i kvaliteta:

- Za 40 evra za noć dobijate lepe plaže, a što je veoma važno tamo nema vlage, nije preterano vrelo i klima je idealna. Turisti su zainteresovani i za Maroko, Tenerife i primećujemo da je Srbi posle korone, zaista mnogo putuju. 

3. Lebdeća joga u Vrmdži

Jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg Sajma turizma je i putovanje u selo Vrmdža u podnožju Rtnja, udaljeno 11 kilometara od Sokobanje. Posebno je popularno jer možete da vežbate lebdeću jogu, dok vam istovremeno dah oduzimaju prelepi pejzaži Rtnja.
Još nude i isceljivanje zvukom, neinvanzivni metod lekovitim frekvencijama, čime se tok energije kroz telo vraća u sklad, dovodeći u stanje opuštenosti.

Blagodeti ovih isceljujućih vibracija već su priznate u naučnim krugovima.

Putovanje je osmišljeno tako da se čovek oslobodi negativne energije, opusti i vrati u balans, regneriše um, telo i duh. Oni ističu da ćete se ovde osloboditi svakonevnog stresa, razdražljivosti, a povratiti motivaciju i fokus.

Tokom ovog primamljivog putovanja možete se smestiti u neko od mnogobrojnih seoskih domaćinstava, uživati u čistom vazduhu, cvrkutu ptica, čistoj izvorskoj vodi i vegetarijanskim obrocima od organskih namirnica.

Pored ovih aktivnosti i samo selo vredno je posete zbog brojnih atrakcija, kao što je drevni Latin-grad koji je sagrađen u IV veku, vodenice potočare koje i dalje rade i u kojima su sada etno restorani, uređena stena za slobodno penjanje...


4. Južna pruga

Izreka što južnije to tužnije, više ne važi. Sada ruta “Južna pruga” predstavlja objedinjenu turističku ponudu Jablaničkog okruga.

Oni obećavaju da ćete prolazeći ovom rutom iskusiti najbolju kuhinju, a obilazeći arheološke lokalitete vratićete se nekoliko stotina godina u prošlost.

Foto: Shutterstock

 

Jedna od glavnih odlika juga jeste izuzetna gastronomija, a svako mesto ovog dela Srbije može se pohvaliti svojim tradicionalnim jelom.

Zbog toga, upravo kroz hranu oni i promoišu turizam, a od ove godine putnicima su dostupne i razne radionice na otvorenom gde ćete uz pomoć profesionalnih kuvara naučiti da spremate ukusna, tradicionalna veganska i mesta jela južnjačke kuhinje. Pored toga što ćete naučiti da pravite tradicionalna jela, naučićete i da koristite sezonsku hranu i lokalne proizvode, a uz sve to još ćete se odlično zabaviti i najesti.

Neki od južnjačkih specijaliteta koje bi naučili da spremate su sukana pita, kravajčići - tradicionalni hleb, punjene suve paprike, pivčići sa orasima...

5. Prodaja nekretnina 

Ono što je privuklo veliku pažnju posetilaca Sajma, jeste agencija "New Life Turkey" koja se bavi prodajom nekretnina u Alanji i Severnom Kipru.

Ono što je interesantno jeste da su cene stanova na moru u Turkoj slične, pa čak i niže nego cene u Beogradu. Tako za 60.000 evra, blizu plaže, može da se kupi stan od nekih 30 kvadrata, i to u novoj zgradi. Kako su nam objasnili na ovom štandu, Srbija ima svog predstavnika, koji kupcima pomaže oko dokumentacije. 

 

 

 

Ostavite komentar