Priče > Društvo

UZMI RAČUN I... SLIKAJ SE S NJIM! Zašto ne mogu da se SKENIRAJU RAČUNI u državnoj nagradnoj igri?

Proveravali smo zašto građani ne mogu da skeniraju račune za nagradnu igru. I mi smo probali 10 puta i - ništa

Autor: Mina Duduković

18/02/2023 > 11:48

podeli vest:

UZMI RAČUN I...  SLIKAJ SE S NJIM! Zašto ne mogu da se SKENIRAJU RAČUNI u državnoj nagradnoj igri?
Foto: Shutterstock


U toku je novi ciklus nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" čiji prvi krug traje do 25. februara. Međutim, sugrađani se žale da većina računa koje žele da skeniraju nisu ispravni, pa da bi učestvovali podatke moraju da unose ručno.

Da sve bude komplikovanije, da bi to uradili potrebno je da unesu čak 21 simbol, a oni su sitnim brojevima i slovima ispisani na računima. To svakako najteže pada starijima koji i po desetine minuta potroše da bi se uspešno prijavili za učestvovanje u ovoj nagradnoj igri. 

Proveravali smo o čemu se radi. Deset puta smo pokušali i - ništa. Nijedan račun nismo uspeli da skeniramo. Ni one iz marketa, tržnog centra, bioskopa, ali ni kioska. 

Građani su imali iste situacije.

- Dosad sam unela oko dvadesetak računa i na samo dva, tri se učitao kod. Kada je počela nagradna igra delovalo je da će sve biti mnogo lakše, međutim, ispostavilo se da je jedan od uslova za učestvovanje i to da moramo imati čelične živce. Sve to mi mnogo vremena oduzima, jer su brojevi i slova sitni. Nekoliko puta se desilo da je baš vidljivo da nije dobra štampa,da nedostaje deo, ali na većini je normalan, ali kad skeniram ne reaguje, a zatim me obaveste da pokušam da unesem ručno - kaže Beograđanka D. M i dodaje da ne čudi što je ocena aplikacije samo 1,2 od mogućih 5.

Da li je problem sa kodovima ili kamerama na mobilnim telefonima pitali smo organizatore nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", pri Vladi Srbije.

QR kodovi za fiskalne račune su veoma složeni i detaljni, što je neophodno da bi svaki izdati račun mogao da ima trajan i jedinstven QR kod. Da bi QR kod mogao da se skenira, mora biti odštampan na čitljiv način (da su vidljivi svi njegovi elementi), a sam račun mora biti potpuno ispravljen prilikom skeniranja da bi se pravilno videli svi detalji. Prema poslednjim podacima koje imamo od Poreske uprave, više od polovine računa je uneto putem skeniranja - kažu organizatori za K1info. 

Foto: Printscreen/RTS

 

Oni dodaju da skeniranje može biti otežano i ako je račun presavijan ili izgužvan ili je štampa oštećena.

- Organizatori će učiniti sve što je u njihovoj moći da dalje unapređuju ovu uslugu i da učine skeniranje dostupnijim. Savet za građane je da pokušaju da zategnu i isprave račune kada ih skeniraju, i da to čine pod jakim svetlom - dodaju oni. 

Foto: Shutterstock

 

Podsetimo, umesto slanja fiskalnih računa u kovertama, građani pravo učešća ostvaruju registrovanjem računa putem mobilne aplikacije "Uzmi račun i pobedi”.

Ukupni nagradni fond obuhvata 10 stanova u Beogradu, ukupne vrednosti od skoro 1,7 miliona evra. Predviđeno je pet javnih izvlačenja.  Pravo učešća u prvom i svakom narednom izvlačenju imaće fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja. Oni računi koji budu registrovani nakon toga ili koji ne budu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednom izvlačenju.

Nagradna igra je i deo borbe protiv sive ekonomije. 

Aplikacija "Uzmi račun i pobedi" dostupna je u Google Play i Apple prodavnicama. U igri mogu da učestvuju samo računi koji sadrže QR kod, a svaki račun može da bude dobitni, tačnije nije propisana minimalna vrednost i svaki učesnik može da registruje neograničeni broj računa.

Takođe, učesnici mogu da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

 

 

 

Ostavite komentar

Nikolić Branka

Zašto neki računi ne ispunjavaju uslove za nagradnu igru

05.11.2023 12:10