Priče > Društvo

GUST, CRNI DIM video se iz gotovo svih delova Beograda: Evo šta smo UDISALI dok su juče GORELE GUME u Zemunu

Gasovi i hemikalije koje se oslobađaju kada se zapale gume su izuzetno toksične za ljudsko zdravlje

Izvor: K1info/kurir.rs

16/02/2023 > 17:01

podeli vest:

GUST, CRNI DIM video se iz gotovo svih delova Beograda: Evo šta smo UDISALI dok su juče GORELE GUME u Zemunu
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


U Beogradu se juče iz gotovo svih delova grada mogao videti gust crni dim. Razlog je bio požar koji je oko 12 časova buknuo u naselju Galenika u Zemunu.

Oko 60 vatrogasaca gasilo je požar koji je obuhvatio prostor veličine oko 1.500 metara kvadratnih u preduzeću koje se bavi prodajom i montažom guma.

Da situacija nije bila ni malo naivna i da je dim koji je kuljao preplašio građane govori i izjava jednog od stanara obližnje zgrade koji je tu scenu opisao kao da je u njegovom stanu odjednom pao mrak.

Gasovi i hemikalije koje se oslobađaju kada se zapale gume su izuzetno toksične za ljudsko zdravlje i veoma štetni po životnu sredinu, a o tome je pričao dr Dejan Dimić, pulmolog.

- Aero-zagađenje predstavlja prisustvo različitih hemikalija, čestica, bioloških agenasa u vazduhu. Te čestice narušavaju zdravlje ljudi, živih bića i životne sredine. Konkretno, u slučaju požara u objektu punom guma, pored standardnih zagađivača, došlo je i do velike emisije zasićenih ugljovodonika. Oni se, uglavnom, emituju kao nusproizvodi u različitim industrijskim sredinama, a emituju ih klima uređaji i sprejevi. Doduše, prilikom sagorevanja gume njihova koncentracija je znatno veća - rekao je Dimić za Kurir televiziju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako je objasnio, sam metan ne izaziva štetne efekte po ljudski organizam, sem što u zatvorenom prostoru, kada se pomeša sa vazduhom, može dovesti do eksplozije.

- Što se tiče drugih etana, propana, butana... Tu je situacija nešto drugačija. Naime, ukoliko je njihova koncentracija veća od 10.000 PPM onda može doći do narušavanja zdravlja, u smislu vrtoglavice, poremećaj svesti, otežanog disanja, nadraženog kašlja... - istakao je pulmolog.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Takođe, spomenuo je mere predostrožnosti koje bi trebalo da praktikujemo u slučaju gustog dima prouzrokovanog požarom.

- Prva i osnovna zaštita je neizlaganje, ukoliko je to moguće. Ako smo na otvorenom prostoru, osnovna mera zaštite je nošenje maski. Iako je većina nas protivnik nošenja njih zbog kovida, ipak one definitivno donose boljitak - napomenuo je dr Dimić.

 

 

 

Ostavite komentar