Priče > Društvo

Ovo svako sa SRPSKIM PASOŠEM mora da zna: Šta je SRETENJE i zašto ga SLAVIMO?

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

14/02/2023 > 21:15

podeli vest:

Ovo svako sa SRPSKIM PASOŠEM mora da zna: Šta je SRETENJE i zašto ga SLAVIMO?
Foto: wikipedia.org/Tanjug/Goran Stanković


U Srbiji se 15. februara, na Sretenje, obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Na Sretenje 1804. godine, počeo je Prvi srpski ustanak. Bio je to začetak novovekovne srpske države. Tog dana 1804, grupa srpskih prvaka, naistaknutijih ličnosti u Srba sa prostora negdašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka. 

Foto: wikipedia.org

 

Zbor se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, u srcu Šumadije. Usledila je odluka o podizanju opšteg ustanka protiv Turaka, odnosno dahija, i izbor Karađorđa. Bila je to dobro promišljena odluka zbog činjenice da je Karađorđe posedovao ne samo lične kvalitete, odlučnost i čvrstinu, već i ratno iskustvo u sklopu austrijskih frajkora 1788 - 1791. 

Buna nad dahijama

Neposredan povod bio je teror dahija odnosno događaj koji je istoriografija zapamtila kao - Seču knezova. Dahije su tada namerile, i započele, likvidaciju najistaknutijih Srba, što je dovelo do ustanka. Teror dahija je tada umesto da sputa buntovnost Srba zapravo nenadano doveo do rasplamsavanja bune. Oni su prethodno 1801. ubili beogradskog pašu, da bi se samovolja potom uvećavala do početka ustanka 1804. 

Pod vođstvom Karađorđa ustanici su ubrzo oslobodili veći deo pašaluka. Buna je najpre zahvatila krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju, potom Pomoravlje. 

Četvoricu dahija je, inače, vojvoda Milenko Stojković uhvatio i pogubio jula 1804, na dunavskom, danas potopljenom, ostrvu Ada  Kale, u Đerdapu.

U prvoj fazi bitan moment bio je Boj na Ivankovcu, kod Ćuprije, avgusta 1805. kada su ustanici potukli vojsku Hafiz paše, novopostavljenog čelnika Beogradskog pašaluka, koji je u potpunosti oslobođen 1807. godine. 

Foto: wikipedia.org

 

Ishod Prvog srskog ustanka odredio je mir Rusije i Turske potpisan u Bukureštu 1812. godine. Prepuštanje Srbije bilo je posledica činjenice da je počinjao veliki Napoleonov pohod na Rusiju. Usledila je Hadži Prodanova buna 1814, i Drugi srpski ustanak aprila 1815. godine, na Cveti, u Takovu.

Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države. 
Veliki nemački istoričar Leopold Ranke nazvao je taj period - Srpska revolucija. 

Odlikovanja na Dan državnosti

Dan državnosti - Sretenje biće obeleženo polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija, a tradicionalno i kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu. Predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće povodom Dana državnosti pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, poput Siniše Mihajlovića, Kornelija Kovača, Radmile Živković, Verice Rakočević, Ričarda Grenela, profesora dr Milovana Bojića...

Srpska revolucija 

Karađorđevom bunom 1804. godine zapravo je započeo talas postupnih oslobađanja svih balkanskih naroda od Turske, što je trajalo tokom čitavog narednog veka. Grčki ustanak i sticanje suverenosti te zemlje 1821. takođe su bili plod srpskog uzora.

Srpska revolucija, započeta Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, uspešno je okončana decenijama potom, pored drugog zahvaljujući mudrosti i veštini knjaza Miloša Obrenovića.

 

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, nephodnih za postupno oblikovanje državnog ustrojstva, počev od heraldičkih znamenja, pa do Velike škole, najviše zaslugom Dositeja Obradovića, prvog ministra (popečitelja) prosvete obnovljene Srbije, što se uzima kao daleki začetak današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan - Sretenjski. Formalni naziv je tada zapravo bio Knjažestvo.

Ko je bio Dimitrije Davidović

Njegov tvorac, Dimitrije Davidović izradio ga je po uzoru na francuska ustavna rešenja iz 1791, 1814. i 1830, kao i ustav novoobrazovane Belgije iz 1831. Davidović je tvorac i termina - ustav. Prethodno je korišten termin - konstitucija. Čemu je uostalom pridavano maglovito značenje.

Davidovović je ustrojio zakonsko rešenje po najvišim standardima onovremenog poimanja političkih sloboda, ali sasvim neprimereno prilikama u kojima se tadašnja vazalna Srbija nalazila. Između ostalog, u to vreme, ni Austrijsko carstvo, ni Turska, ni Rusija, nisu imale ustave. 

Foto: wikipedia.org

 

Upravo te zemlje izvršile su pritisak da se od Sretenjskog ustava odustane. Na snazi je formalno pravno bio 55 dana. 
Sretenjski ustav bio je podeljen na 14 poglavlja, i sadržao je 142 člana. Predviđao je punu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Zamišljeno je da Knjaz i Sovjet dele izvršnu vlast.

Veoma važno, Ustav je proklamovao ličnu neprikosnovenost, slobodu kretanja, zanimanja, punu pravnu ravnopravnost svih građana. Feudalni odnosi su sasvim odbačeni, kao i ropstvo. Poređenja radi u Habzburškoj monarhiji feudalni odnosi su bili na snazi, većim delom, do revolucionarne 1848/49, u Rusiji do 1861. 

Njegov tvorac Dimitrije Davidović (Zemun 1789 – Smederevo 1838) bio je znameniti novinar, diplomata, ministar. Karlovački đak, u Beču je studirao medicinu, gde je osnovao, zajedno sa Dimitrijem Frušićem - Novine serbske, koje je docnije preneo u Miloševu Srbiju. Ubeđeni sledbenik ideja prosvetiteljstva, bavio se i književnim radom, istoriografijom.

Poslednje godine života proveo je u Smederevu, u nemilosti, skrajnut. Ustav koji je napisao, u poređenju sa ustavima evropskih zemalja tog vremena bio je krajnje slobodouman. Osim retkih izuzetaka poput Francuske, Belgije, ili SAD.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

 


 

 

Ostavite komentar