Priče > Društvo

Javni servis, TAJNI DILOVI: Kako se plaća emisija koja NE POSTOJI, koliko RTS ZVEZDE zarađuju od "tezgi"?

„Slagalica“ u proseku po epizodi košta 500 evra, a kvizovi „Stigni me ako znaš“, „Potera“ i „Ja volim Srbiju“ 20.000 evra

Izvor: K1info

13/02/2023 > 17:14

podeli vest:

Javni servis, TAJNI DILOVI: Kako se plaća emisija koja NE POSTOJI, koliko RTS ZVEZDE zarađuju od "tezgi"?
Foto: Youtube PrintScreen/NOVA S/ATA Images


Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, otkrio je javnosti razne detalje o poslovanju Javnog servisa i ostavio javnost u čudu.

Prema njegovim tvrdnjama pojedini zaposleni na RTS-u zarađuju ogromne sume novca pored plata, a najbolje prolazi voditeljka „Slagalice“ Kristina Radenković, koja za 10 snimajućih dana dobije honorar od 15.900 evra! Uz nju je i Jovan Memedović, koji vodi kviz „Potera“ i dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana, a ujedno je i vlasnik produkcijske kuće.

Foto: ATA Images

Kristina Radenković

Klanšček je gostujući u emisiji "Hit tvit" rekao da Radio-televizija Srbije ima samo tri autorske emisije. Sve ostale su, kako je naveo, proizvod produkcijskih kuća ljudi koji su zvanično zaposleni u Javnom servisu, a koji zatim prodaju svoje projekte RTS-u i na taj način zarađuju dodatni novac.

Klanšček je naglasio da kviz „Slagalica“, koji je u vrhu gledanosti i radi se u produkciji RTS-a, košta u proseku po epizodi 500 evra, a da kvizovi „Stigni me ako znaš“, „Potera“ i „Ja volim Srbiju“ koštaju po epizodi oko 20.000 evra.

- Da su u sopstvenoj proizvodnji, te emisije koštale bi približno kao Slagalica i tu bi se napravio prostor da se plate na RTS podignu - rekao je Klanšček, komentarišući navode da su male plate na RTS-u razlog zbog kog poznata TV lica iz te kuće rade za privatne produkcije.

Klanšček kaže da je suština problema da lica koja su zaposlena na RTS-u vode određene kvizove i za to su plaćeni.

- „Stigni me ako znaš“ vodi Kristina Radenković zaposlena na RTS-u i dobija 15.900 evra za 10 snimajućih dana. To je jako zanimljivo jer se to snima na Košutnjaku, u našem studiju, naša je voditeljka, a mi imamo dogovor s Filmingom da oni to rade, tako da je to potpuno nejasno. Filming production, koji radi taj kviz, ima jednog zaposlenog, a Bujošević kaže da RTS nema produkcijskih kapaciteta da radi taj kviz. Filming ima jednog zaposlenog i ima kapacitete? Gde se snima? U Košutnjaku, u našem studiju, sa našim kamerama i tehnikom. To je problem koji se otvorio - dodao je Branislav Klanšček.

On kaže da RTS ima više od 2.000 zaposlenih, ali da većinu emisija koje emituje kupuje od produkcijskih kuća koje su u vlasništvu upravo zasposlenih na Javnom servisu Srbije.

- Ako se izuzme informativni program, koji je zastupljen u emitovanju 40 odsto, postoje samo tri emisije koje proizvodi RTS. To su: „Slagalica“, „Šarenica“ i „RTS Ordinacija“. Sve drugo, osim informativnog programa su spoljne produkcije. Ja smatram da to nije dobro - rekao je Klanšček, pa objasnio kako to funkcioniše.

Foto: Youtube PrintScreen/N1

Branislav Klanšček

- Kao obrazloženje zašto je to tako, od Olivere Kovačević, glavne i odgovorne urednice zabavnog programa RTS-a, dobio sam odgovor da se spoljnim produkcijama pristupa kada se utvrdi da su one jeftinije nego da ih prozvodi RTS.

Klanšček je izneo neverovatne podatke za kvizove koji su najgledaniji na RTS-u, a za koje javnost veruje da su proizvod Javnog servisa. Prema njegovium tvrdnjama, Kristina Radenković uzme 1.590 evra za dan, a Memedović 1.130!

- Ja sam tražio predkalkulacije i vi tu vidite da voditelj u kvizu „Potera“ dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana. Jovan Memedović je zaposlen na RTS-u i on ima još jednu produkciju, koja se zove Monte video, a tu spada emisija „Sasvim prirodno“ - kaže Klanšček.

Urednik RTS izdaje studio RTS-u?

Novinarka Radio-televizije Srbije Tatjana Manojlović zatražila je danas od menadžmenta da saopšti i obrazloži detalje ugovora sa svim produkcijama, čiji se sadržaji emituju na programima RTS-a.

- Jedan od poznatijih urednika RTS-a iznajmljuje RTS-u svoj studio za proizvodnju podkasta koji se emituje u programskoj celini gde je on urednik, a taj podkast radi novinar koji nema nikakve veze sa RTS-om. I ovo je jedan od klasičnih primera sukoba interesa zbog zloupotrebe odgovornih pozicija na RTS-u. Oni koji kradu ili koji su se prodali, ne mogu sebe da smatraju novinarima - navela je Manojlović.

Kako on tvrdi, dobio je odgovor da nikada niko nije tražio predkalkulaciju, te dodaje da već tri godine RTS ima jednu emisiju koja se navodno „vodi kroz knjige", a koja uopšte ne postoji. Ta emisija se zove "Jedan dobar dan". 

- Stoji kroz knjige da se ta emisija emituje svakog radnog dana od 13 do 14:30 časova, a do sada je za tu emisiju potrošeno 14 miliona dinara - tvrdi on.

Foto: Youtube PrintScreen/RTS Prikazuje

Jovan Memedović

Klanšček tvrdi da emisija „Slagalica“ po epizodi košta 500 evra, dok kviz "Stigni me ako znaš", koji i nema baš neku gledanost, košta 20.000 evra po epizodi. Na to se još dodaju i plate voditelja.

- Izvršna produkcija je produkcija RTS-a, a to je zapravo jedan protočni bojler gde RTS uzme podizvođača, a, zapravo, izvršne produkcije kao forma poslovanja nisu protivzakonite - objašnjava Klanšček.

Koliko košta koja emisija

Serijali „Na večeri kod“ i „Kuhinja mog kraja“ budžetirani su zajedno na 720.000 evra godišnje. Obe emisije realizuje firma „Fruitworks“ pevača, glumca i voditelja Miroslava Mikija Perića.

Više od 707.000 evra se ukupno izdvaja za dve emisije firme „Top manifest“ Darka Popovića - „Svadba iz mog kraja“ i „Novi početak“. Ovu emisiju vodi zaposlena na RTS-u, takođe voditeljka „Slagalice“, Marija Veljković.

U produkciji firme „Monte video“ proizvodi se i popularna emisija „Sasvim prirodno“, čiji je autor Jovan Memedović. Trošak RTS-a u 2023. za ovu emisiju biće 148.260 evra.

Emisija „TV lica“, čiji je autor i voditelj Tanja Peternek, nastaje u saradnji sa firmom „Kreativni studio Cepter“. Planirani budžet za „TV lica“ u ovoj godini je 108.780 evra.

Najgledanije emisije, po izveštaju o radu javnog servisa za 2021. godinu su, ipak, one u njihovoj sopstvenoj proizvodnji - „Šarenica“, kviz „Slagalica“, „Beogradska hronika“ i „Jutarnji program“.

Za „Šarenicu“ i „Slagalicu“ se izdvaja podjednako novca, po 190.000 evra, a za „Beogradsku hroniku“ i „Jutarnji program“ zajedno svega 15.000 evra godišnje.

Kvizovi „Potera“ i „Ja volim Srbiju“ koštaju svaki po više od 700.000 evra, a glavni akteri su zaposleni javnog servisa Jovan Memedović (Potera) i Dragana Kosjerina (Ja volim Srbiju).

Zašto je sve otkriveno?

Inače, portal „Pištaljka“ je nedavno objavio tekst da se Upravni odbor jednoglasno saglasio sa realizacijom još jednog ugovora sa privatnom produkcijskom kućom za proizvodnju serije „Pupin”. 

Ovu seriju radi „Atena”, firma u vlasništvu Anete Ivanović, inače urednice jedne od najgledanijih emisija na RTS-u – „Šarenice”. Odobreni budžet za ovu seriju je 1.500.000 evra. 

Dokumenta koja je "Pištaljka" dobila pokazuju da se u kontrolu troškova RTS-a Upravni odbor upustio nakon sukoba predsednika UO Branislava Klanščeka i generalnog direktora Dragana Bujoševića oko otkupa stranih filmova. 

Bujošević u svom odgovoru na izveštaj UO navodi da je Klanšček tražio da se od firme „MCF Megakom film” Igora Stankovića otkupe filmovi u vrednosti najpre milion evra, a kasnije 850.000 evra, ali da Bujošević ni na niži iznos nije pristao.

Na kritike UO o sukobu interesa zaposlenih RTS-a koji su angažovani u emisijama privatnih produkcija, Bujošević je odgovorio da je RTS dao novac i za festival čiji je umetnički direktor Branislav Klanšček: 

- Zanima me šta bi predsednik UO i ja odgovorili kada bi nas neko upitao da li je sukob interesa što je RTS potrošio oko 50.000 evra za Beogradsko proleće, čiji je umetnički direktor predsednik UO.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar