Priče > Društvo

Aktivisti za ŽAŠTITU ŽIVOTINJA predali peticiju sa 40.000 potpisa: STOP ubijanju PASA

Država je 2009. godine donela zakon o dobrobiti životinja, koji ni danas, 14 godina kasnije nije sproveden, kažu aktivisti

Izvor: K1info/Tanjug

09/02/2023 > 15:20

podeli vest:

Aktivisti za ŽAŠTITU ŽIVOTINJA predali peticiju sa 40.000 potpisa: STOP ubijanju PASA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Aktivisti i predstavnici udruženja za zaštitu životinja predali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 40.000 potpisa peticije "STOP ubijanju pasa" u kojoj se zahteva "hitna kontrola državnih azila uz uključivanje organizacija koje brinu o dobrobiti životinja".

Predsednica Udruženja za zaštitu životinja "Kućica za spas", Anita Đukić, rekla je okupljenim medijima ispred Ministarstva, da je država  2009. godine donela zakon o dobrobiti životinja, koji ni danas 14 godina kasnije nije sproveden.

- Ono što su naši zahtevi jeste da se zoohigijenene izdvoje iz  javnih komunalnih preduzeća i komunalne delatnosti u najopštijem smislu. Da se protivzakonite odredbe o zabrani fotografisanja prihvatilišta širom Srbije momentalno skinu, i da se nevladin sektor, aktivisti i građani uključe u rad tih zoohigijena - istakla je Đukić.

 

Aktivistkinja pokreta "Kreni-promeni" Anđelija Stanimirović rekla je da je poruka koju udruženja i potpisnici peticije žele da pošalju ta da "niko u ime građana ne sme da ubija pse protiv zakona".

- Mi ovim putem želimo da apelujemo na Ministarstvo da sve što se radi po pitanju pasa mora da se radi u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja - rekla je Stanimirović.

Predstavnica udruženja "Pit" iz Niša Tanja Vidergar istakla je da je ta organizacija prethodnih godina obišla skoro sva prihvatilišta u Srbiji i da su ustanovili brojne nepravilnosti, kao i da prihvatilišta ne ispunjavaju nijedan pravilnik o propisanim uslovima.

- Mi smo samo tokom jedne godine podneli više od 300 prijava protiv gradskih prihvatilišta koje su sve bile odbijene. Prvobitna odgovornost je na veterinarskim inspekcijama koja u tim prihvatilištima vrši i redovne i vanredne kontrole i ubeđuju javnost da je sve po pravilniku, da su svi uslovi ispunjeni - rekla je Vidergar.

Dodaje da će pored peticije sada predati i sve prijave koje su bile odbačene.

- Mi tražimo zamenu načelnika veterinarske uprave Zorana Ivanovića i svih načelnika po gradovima koji su usvajali rešenja u kojima su nabrojane neistine - rekla je Vidergar.

Aktivistkinja iz Užica Ivana Milošević istakla je da problem sa kršenjem Zakona o dobrobiti životinja nije nastao preko noći. 

- Ovo je posledica višedeceniskog kršenja Zakona o dobrobiti životinja u Republici Srbiji. Mi plaćamo da neko u naše ime za naš novce ubija pse i da oni umiru u najgorim uslovima od gladi i bolesti -  rekla je Milošević.

Prema njenim rečima, JKP "Naš dom" iz Požege, koje je nadležno za opštine Užice, Arilje i Požegu u periodu od 1. januara. 2020. pa do 26. jula 2022, ubilo je 2.070 pasa, a 780 pasa je uginulo u toj ustanovi. 

- To su ogromni brojevi pasa koje oni ubiju za naš novac. Mi tražimo da udruženja uđu zajedno sa veterinarskom inspekcijom kako bi se kontrolisao njihov rad jer oni godinama dobijaju prolaznu ocenu - navodi Milošević.

 


 

 

Ostavite komentar