Priče > Društvo

Digitalna BEZBEDNOST DECE: Kako ih zaštiti od PREDATORA, TikTok izazova i VIDEO IGRICA?

Šta se sme, a šta ne na internetu, pitaju se roditelji

Izvor: K1info/Tanjug

09/02/2023 > 09:33

podeli vest:

Digitalna BEZBEDNOST DECE: Kako ih zaštiti od PREDATORA, TikTok izazova i VIDEO IGRICA?
Foto: Unsplash.com


Roditelji bi morali aktivno da se uključe u onlajn svet deteta od trenutka kada mu daju uređaj u ruke.

Ovo savetuje koordinatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković, dodajući da smatra da je najbolja zaštita dece na internetu u znanju, informisanju kako se pravilno ponaša na internetu, koje su mere zaštite i koji su to tehnički mehanizmi kako da se zaštiti od predatora, Tik-tok izazova i video igrica.

- Da ih nauče kako se pravilno koriste te digitalne tehnologije, šta se sme, a šta ne na internetu, kao i u realnom svetu. I škole igraju važnu ulogu, učitelji i nastavnici su ti koji bi trebalo da edukuju i digitalno opismenjuju decu kako bi mogli ako im se nešto desi, ako ih kontaktira neka nepoznata osoba, na koji način treba da odreaguju i kome treba da prijave - rekla je ona.

Prema njenim rečima zadatak kontakt centra je da svakom odgovori na poziv, bio to roditelj, nastavnik ili dete, da da savet, informaciju i tehničku podršku kako se pravilno i bezbedno koriste digitalne tehnologije kao i da primi prijave digitalnog nasilja.

- Direktnot smo povezani sa relevantnim institucijama, sa policijom, tužilaštvom, odeljenjima za visokotehnološki kriminal, centrom za socijalni rad, naravno Ministarstvom prosvete i u zavisnosti o onome o čemu se radi prosleđujemo odmah te predmete, odnosno prijave relevantnoj instituciji - rekla je koordinatorka.

Dodala je da su još jedan važan zadatak centra edukacije, kao i da je  prevencija ključna u zaštiti dece od bilo kakvog digitalnog nasilja.

- Do sad smo odradili preko 550 edukacija širom Srbije u preko 300 osnovnih i srednjih škola - istakla je Bekovićeva.

Psihijatar Instituta za mentalno zdravlje Svetislav Mitrović izjavio je da bilo koji ekscesivan boravak jako mladih osoba na internetu, kada se pretvori u zavisnost od elektronskih medija i sredstava, leči se primenom terapijske procedure.

- Zavisnost od elektronskih medija i sredstava nije ništa novo, sve više porodica se javlja sa takvim problemom tražeći rešenje i neki savet - rekao je Mitrović.

On objašnjava da se zavisnost takvog tipa leči kao jedna vrsta bihejvioralne zavisnosti, po specifičnom i određenom terapijskom programu koji je za takvu namenu i oformljen.

Foto: Pixabay.com

 

- Prevencija je da se sa decom razgovara i da se ona upoznaju sa mogućim opasnostima, da roditelji preduzmu određene korake kao i da se u školskim sredinama preduzme sve što bi moglo deci da da informacije o potencijalnim opasnostima i na kraju krajeva da se uvedu neka ograničenja u zavisnosti od uzrasta dece i od toga na koje sadržaje nailaze na internetu - rekao je on.

Dodaje da je jedan od načina prevencije ograničenje uznemirujućeg sadržaja koji bi mogao da dovede do  nekih posledica  razmišljanju, ponašanju i emocijama deteta.

- Svakako takvo provođenje vremena ne preraste u glavnu životnu aktivnost koja onda ugrožava sve ostale aktivnosti deteta odnosno mlade osobe - istakao je Mitrović.

 

Ostavite komentar