Priče > Društvo

PAZITE, KAMERA SVE SNIMA: Debele KAZNE za vozače koji prođu na CRVENO ispred PEŠAČKOG

Vozači će se od 10. febraura sankcionisati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama, saopšteno je iz MUP-a

Izvor: K1info/Tanjug

06/02/2023 > 13:58

podeli vest:

PAZITE, KAMERA SVE SNIMA: Debele KAZNE za vozače koji prođu na CRVENO ispred PEŠAČKOG
Foto: ATA Images


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u petak, 10. februara, počeće sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza.

- Vozači će se sankcionisati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda, saopšteno je iz MUP-a.

Kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja.

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u vrednosti od 20.000 do 40.000 dinara.

Takođe je propisana i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

 

Ostavite komentar