Priče > Društvo

TARABAMA protiv SMETOVA: Klimatolog IMA REŠENJE za zatrpane puteve u Srbiji

Nagla zahlađenja imaju veze i sa tim što je planeta sve zagrejanija, kaže prof. dr Vladimir Đurđević

Izvor: K1info

06/02/2023 > 19:01

podeli vest:

TARABAMA protiv SMETOVA: Klimatolog IMA REŠENJE za zatrpane puteve u Srbiji
Foto: RINA


Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević gostujući u „Uranku“ na eleviziji K1 rekao je da za snežne smetove postoji veoma jednostavno rešenje, kako ne bi dolazilo da zatrpavanja puteva i prekida saobraćaja. 

- U slučaju smetova postoje barijere koje zaustavljaju pravljenje velikih smetova na putevima. Vrlo su jednostavne, to je bukvalno taraba koja se postavi nekoliko metara od puta i koja je visoka dva do tri metra. One stoje tokom cele godine i kada dođe do snežnih padavina i jakog vetra kao što se desilo tokom vikenda, ta taraba, da je tako nazovemo, zaustavlja sneg i ne dozvoljava da velika količina snega bude na putu. Naši putari znaju na kojim putevima se stvaraju snežni nanosi i smetovi, svake godine se to dešava na kritičnim tačkama i na tim tačkama trebalo bi postaviti tu zaštitu - kazao je Đurđević u „Uranku“. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

- U prošlosti je na nekim mestima toga bilo, ali nije održavano jer se smetovi ne dešavaju često. To nam zatreba jednom u dve ili tri godine, ali trebalo bi postaviti barijere kako nam se ovakve situacije ne bi dešavale. Nisu to bile velike količine snega, ali vetar je bio problem jer je stalno nanosio sneg na put. 

Ne shvatajte olako put na planinu

Đurđević je kazao da svi koji planiraju da krenu put planinskih centara, moraju biti svesni da vreme može iz minuta u minut da se menja.

Klimatske promene

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević objasnio je u „Uranku“ da se planeta zagrejala, ali da usled klimatskih promena vazduh sada drugačije cirkuliše. 

- To se zove hemisferska cirkulacija. Zagrevanje planete za taj „beznačajni“ jedan stepen znači da smo „raštimovali“ klimu. Nagla zahlađenja imaju veze i sa tim zašto je planeta zagrejanija. Severni pol se zagreva brže od ostatka planete i razlika u temperaturi na Ekvatoru i na polu se promenila. Ekvator je topao, pol je hladan i razlika u temperaturi menja te sisteme. Pošto se pol zagreva brže, onda se razlika u temperaturi smanjila i način kako vazduh putuje preko severne hemisfere i kako putuju ti cikloni i anticikloni se promenio. Putanje njihove su krivudavije nego pre. Apsolutno to poznajemo. Više od deset godina to znamo, imamo proračune koliko se češće to dešava. Još će to vidljivije biti u budućnosti, ti pordori hladnijeg vazduha tokom zime. U proseku će biti toplije, ali u pojedinim epizodama biće i jako hladno, imaćemo nagle promene vremena - objasnio je Đurđević. 

Biće sve više ekstrema

Klimatolog je kazao da je sliku koju sada vidimo na Kopaoniku trebalo da vidimo pre mesec i po dana. 

Metar snega je za Kopaonik skromno. Trebalo bi da je i preko dva metra. Sektori za vanredne situacije i zaštitu od elementarnih nepogoda iz godine u godinu se razvijaju i postaju ozbiljniji. Bićemo suočeni sa sve više ekstrema i moramo biti naučeni da reagujemo u ovakvim situacijama. Opšta populacija mora biti obrazovana i informisana i da se ozbiljnije odnosi prema meteo alarmima. Meteo alarm je evropski projekat, iste boje koristimo svi i isti su načini upozorenja. Kada čujete da je na snazi narandžasti meteo alarm ne treba paničiti, ali ako tog dana krećete ka Kopaoniku - budite oprezni. Obavezni su lanci, pun rezervoar, i usput se sve vreme informišite. Malo oprezniji moraju da budu ljudi. Postoji i inicijativa za formiranjem globalnog sistema za upozoravanje, po uzoru na onaj u SAD. Kada se predviđa i dešava vanredna situacija blokira vam se telefon i dobijate poruku. Inicijativa je da se napravi takav sistem za ceo svet. 

Vreme narednih dana

Vladimir Đurđević kazao je u „Uranku“ da će na planinama naredni dani biti ledeni.

- To znači da temperatura neće prelaziti nulu. Ujutro su moguće i temperature od minus 20 stepeni. Snega u Beogradu neće biti, a prva kiša moguća je tek sledeće nedelje. Do tada biće suvo i sunčano, kao danas - poručio je klimatolog Đurđević. 

 

 

 

 

Ostavite komentar