Priče > Društvo

Iskustvo iz ŠKOLA u Srbiji koje su ZABRANILE MOBILNE TELEFONE: Verujte, TO JE SPAS

Sve više škola u Srbiji zabranjuje upotrebu mobilnih telefona, a direktori i nastavnici oduševljeni rezultatima

Autor: Mina Duduković

07/10/2022 > 14:50

podeli vest:

Iskustvo iz ŠKOLA u Srbiji koje su ZABRANILE MOBILNE TELEFONE: Verujte, TO JE SPAS
Foto: Shutterstock


Ono o čemu učitelji i nastavnici godinama maštaju u nekoliko osnovnih škola je postalo stvarnost. Od prvog septembra, učenici pre časova odlažu svoje telefone u obezbeđene ormare ili posude i uzimaju ih tek kada pođu kući. Ovo oslobođenje od tehnologije olakšalo je rad nastavnicima, a deca sa mnogo više pažnje prate nastavu. 

Zabranu korišćenja mobilnih telefona, kao pravilo, uvelo je manje od 100 osnovnih i srednjih škola, od ukupono 1.830 koliko ih ima u Srbiji. Međutim, stručnjaci kažu da će se verovatno mnoge škole tek odlučiti da uvedu zabranu upotrebe mobilnih telefona, jer je to pokazalo odlične rezultate, a gotovo svi nastavnici i profesori apaludiraju tako korisnim promenama.

- Odluku smo doneli na nastavničkom veću i prezadovoljni smo što je i u našoj školi zabranjeno korišćenje mobilnih telefona. Pošto đacima ne možemo da zabranimo nošenje uređaja u školu, oni mogu da koriste svoje telefone samo nakon časa. Tako, oni mobilne unose u učionicu, a  nastavnik ima na stolu posude i mesto gde ih ostavljaju. Svoje telefone deca dobijaju tek nakon časa. Ovu odluku smo doneli, jer je prošle godine bilo više slučajeva snimanja na časovima, a đaci su igrali igrice i nisu sa pažnjom pratili nastavu - kaže za K1info Dijana Mirković David, psiholog u OŠ "Kizur Ištvan“.

Foto: Pixabay.com

 

Ona dodaje da su reakcije nastavnika izvrsne i da su svi "odahnuli" nakon što je zabranjena upotreba mobilnih telefona.

- Roditelji se nisu bunili, jer su svesni da svaka poruka, poziv ili obaveštenje na telefonu poremete dečiju pažnju i tok časa, što loše utiče na sve. Svaka, pa i ova odluka doneta je u korist učenika i radi kvaliteta nastave. Savetovala bih i druge direktore i nastavnike da uvedu nešto slično, jer smo primetili mnoge benefite. Verujte,  deca sada i na velikom odmoru više razgovaraju i manje gledaju u svoje telefone, što je ogroman pomak - priča ona. 

Šta kaže Zakon?

Da li će škola uvesti zabranu korišćenja mobilnih telefona u toku nastave u Srbiji je prepušteno isključivo svakoj školi. U Ministarstvu prosvete kažu da je Zakon je po tom pitanju jasan i da se korišćenje mobilnih telefona na času smatra težom povredom i za nju je zaprećen ukor direktora i ukor nastavničkog veća.

Istim Zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo.

I đaci OŠ "Dositej Obradović" u Požarevcu, ne smeju da koriste mobilne telefone, a uprava ove škole nabavila je ormariće sa pregradama koji su postavljeni u svakoj učionici ili kabinetu. Procedura je da nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, ima obavezu da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa otključavati ormar i učenici uzimaju svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji odlagažu u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Foto: Shutterstock

 

Ona dodaje i da deca kada ne koriste mobilne telefone lakše uče o strpljenju. 

- Mnogo puta sam videla kako đaci izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima koju su ocenu dobili. Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te ocene? - navodi ona.

Telefon u fioku

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola, kaže za K1info da je zanimljivo što nijedna škola koja je ukinula upotrebu mobilnih telefona nije iz Beograda.  

- Odlična je ideja da se telefone ostavljaju u "fioku", posebnu natkasnu ili da ih čuva pomoćnik direktora, a kada se završe časovi da se uzmu i neka ih đaci van škole koriste koliko im je volja. Budite ubeđeni da ako neko ima 14,15 godina i na času dobije poruku od simpatije da će prekinuti sve ostalo i više ništa drugo ga neće zanimati osim te poruke. Nema sile koja će ga zaustaviti da ne odogovori na tu poruku. Dešava se da đake usred časa zovu majke i očevi. Prema tome, mobilne telefone ne u školama - naglašava Milorad Antić, i dodaje:

- Najveći problem su poruke, društvene mreže i igrice. Đaci su kao "omađijani" mobilnim telefonima!

 

 

 

 

Ostavite komentar