Priče > Društvo

U Srbiji HPV VAKCINU do sada primilo 16.000 dece

Najveći odziv za vakcinciju je u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sad i Niša

Izvor: K1info/Tanjug

31/01/2023 > 15:50

podeli vest:

U Srbiji HPV VAKCINU do sada primilo 16.000 dece
Foto: Pixabay.com


Udruženje "Roditelj" i Dom zdravlja Kragujevac danas su u Kragujevcu predstavili program HPV imunizacije, koja je počela da se sprovodi u Srbiji. 

Pod sloganom "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE", udruženje "Roditelj", zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, sprovodi kampanju koja je, kako se ističe, od velike važnosti za naša pokolenja. 

U pitanju je vakcinacija HPV vakcinom, kao prevencija raka grlića materice i drugih oboljenja koje izaziva HP virus.

Od juna meseca prošle godine vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) je dostupna u domovima zdravlja u Srbiji potpuno besplatno, a cilj ove kampanje je da se stanovništvo Srbije informiše o važnosti vakcinacije i postojanju besplatne vakcine. 

Kako je istakla Gordana Plemić, iz udruženja „Roditelj“, takođe je veoma važno podizanje svesti roditelja o ovoj temi.

- U toku kampanje obilazimo gradove kako bismo preneli sve informacije. Ono što je važno za sve roditelje, ali i vas koji radite u zdravstvu i obrazovanju i srećete se sa roditeljima je to da smo otvorili sajt hpvinfo.rs. Na ovom sajtu će moći da dobiju odgovore od lekara. Kroz ovu kampanju mi ćemo uputiti poziv školama da organizuju i predavanja i edukacije i to isto mogu da zakažu preko našeg sajta. Zahvaljujemo Ministarstvu prosvete koje je podržalo ovu kampanju, kako bi u školama roditelji i deca mogli da dobiju informacije - rekla je ovom prilikom Plemić.

Foto: Tanjug/Nemanja Raus

Sanja Radojević Škodrić

Dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republikog fonda za zdravstveno osiguranje, istakla je da je cilj kampanje, koja će se u narednom periodu sprovoditi u celoj Srbiji, da bude što više vakcinisane dece od 9 do 19 godina.

- Ovo je za sada jedna od najuspešnijih kampanja koje smo sprovodili jer primećujemo po podacima da nakon obilaska gradova povećava se broj dečaka i devojčica koji su vakcinisani HPV vakcinom. Od juna prošle godine o trošku države je uvedena besplatna vakcinacija HPV vakcinom za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina i do sada je vakcinisano 16 hiljada dece u Srbiji. Od tog broja, vakcinu je primilo 13.000 devojčica, dok je 3.000 dečaka vakcinisano ovom vakcinom - kaže ona i dodaje:

S obzirom na to da je poznato da su muškarci prenosioci HPV infekcija, a da su žene te koje obolevaju, cilj nam je da povećamo, ne samo obim vakcinacije ukupno kod dece, već da se značajno radi i na povećanju broja dečaka koji treba da se vakcinišu HPV vakcinom.

Prema rečima Škodrićeve, najveći odziv za vakcinciju je u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sad, Niša, a od manjih gradova do sada, prema podacima Batuta, to su Pančevo i Šabac. 

- Danas se nalazimo u Kragujevcu ali na žalost, ovde je veoma nizak obim vakcinacije. Do sada je vakcinisano samo 500 dece. Nadam se, nakon današnje tribine i svih informacija koje prenosimo, da će taj broj značajno da se poveća - rekla je ona i dodala da je ogroman značaj ovakvog poteza države, jer je Srbija na žalost, u vrhu evropskih zemalja po stopi obolevanja i smrtnosti od raka grlića materice.  

Nema neželjenih dejstava

Ona je navela da svake godine od ovog karcinoma umre oko 400 žena, a u 90 odsto slučajeva HPV vakcinom je to moguće sprečiti. 

- Zato apelujem na sve roditelje da vakcinišu svoju decu - napomenula je dr Škodrić. 

Ona je istakla da je u pitanju američka vakcina i da neželjenih dejstava nema. 

- U pitanju je jedan od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina, koju je upravo i Svetska zdravstvena organizacija svrstala u red najbezbednijih. Upotrebljava se u svetu od 2006. godine i do sada je dato 500 miliona doza bez neželjenih efekata. Mi smo uvezli najnoviju devetovalentnu vakcinu, koja štiti od devet tipova hpv virusa - rekla je dr Škodrić.

Na tribini u Kragujevcu govorio je i dr Marko Veljković, epidemiolog iz Instiuta za javno zdravlje Srbije, koji je izneo podatak da je od trenutno 16.282 vakcinisanih, hiljadu i po dece uzrasta od 9 do 14 godina primilo i drugu dozu vakcine, a 1.900 njih od 15 do 19 godina treću dozu, što znači da su potpuno zaštićeni od infekcija i bolesti izazvanih humanim papiloma virusom.

Direktor Doma zdravlja Kragujevac, dr Vasilije Antić rekao je da ova zdravstvena ustanova ima dovoljne količine vakcine.

 

 


 

 

Ostavite komentar