Priče > Društvo

15 SLUČAJEVA MORBILA u Srbiji: Pored NEVAKCINISANIH BEBA, zaraženi MAJKA I DETE, TRUDNICA i zdravstveni radnik

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2023 > 12:33

podeli vest:

15 SLUČAJEVA MORBILA u Srbiji: Pored NEVAKCINISANIH BEBA, zaraženi MAJKA I DETE, TRUDNICA i zdravstveni radnik
Foto: Shutterstock


Male boginje u Srbiji potvrđene su kod još jedne osobe, tako da se broj potvrđenih slučajeva popeo na 15. Među zaraženima je deset nevakcinisanih beba ispod dve godine, i četiri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom, a obolela je i jedna osoba koja je porodični kontakt. 

Kako javlja Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", među odraslim osoba su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, trudnica i majka u pratnji deteta.

"Komplikacija u vidu upale pluća bile su prisutne kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju", navodi se u najnovijem izveštaju Batuta.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, da podsetimo, prijavio je 12. januara epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije. Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

 

 

 

Ostavite komentar