Priče > Društvo

Bio je ČASTAN profesor, koji je želeo da od učenika napravi BOLJE LJUDE: Održana komemoracija Jovanu KNEŽEVIĆU

Preminuo je iznenada pre dva dana, a nedavno je bio suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 17:45

podeli vest:

Bio je ČASTAN profesor, koji je želeo da od učenika napravi BOLJE LJUDE: Održana komemoracija Jovanu KNEŽEVIĆU
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ bg


U svečanoj sali Šeste beogradske gimnazije održana je komemoracija profesoru Jovanu Kneževiću, koji je preminuo minule subote.

Komemoraciji, koja je počela minutom ćutanja, u punoj sali prisustvovali su nekadašnji učenici profesora Kneževića, kao i doskorašnji, ali i kolege iz te obrazovne ustanove.

Bivši učenik Milan Mitrevski ispričao je svoje utiske o upoznavanju profesora Jovana Kneževića.

- Profesor Jovan nije časio časa, odmah nam je izdiktirao zadatak da razmišljamo o njemu. Ceo svoj život podredio je jednom cilju da od učenika napravi bolje ljude i bolje matematičare. Nikada nije odustao ni od jednog učenika. Svakoga je terao da radi, da stvori radne navike i da radi na sebi, jer po njegovim rečima znanje je moć - rekao je Mitrevski.

- Meni lično, profesor Joca je uvek bio više od profesora matematike, bio je moj prijatelj i mentor, neko ko je umeo da me sasluša, da pravi savet, iskrituje kada treba i ne samo meni. Bio je jedan od onih koji puno daju, a ništa ne traže za uzvrat, jedan od onih koji u ljudima uvek traže najbolje i trudi se da to iz njih izvuče na površinu - rekao je.

Iz Društva matematičara Srbije, čiji je član bio i profesor Jovan, a njegov dugogodišnji kolega i, kako kaže, prijatelj Predrag Terzić kazao je da profesor Joca nije voleo formalnosti.

- Joca je bio častan, kupovao je crvene hemijske i papire za takmičenja i to je finansirao iz svog džepa. Čuo sam od starijih kolega o teškim devedesetim godinama, kada su mnogi izgubili nadu, on nije gubio nadu i zahvaljujući njemu opstala su srednjoškolska takmičenja u Beogradu - ispričao je Terzić.

Knežević je preminuo, kako je saopšteno iz Foruma beogradskih gimnazija, iznenada pre dva dana, a nedavno je suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak posle prijave roditelja učenika jednog odeljenja drugog razreda koji su se žalili na njegovo ponašanje i stroge kriterijume ocenjivanja.

Kako je navedeno u saopštenju Foruma beogradskih gimnazija, Jovan Knežević započeo je profesionalnu karijeru 1986. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a ostaće upamćen kao višestruko nagrađivani nastavnik i profesor koji je uvek u prvi plan isticao znanje, zbog čega je često bio izložen različitim vidovima pritisaka koji su dolazili od roditelja, direktora i inspekcija.

Uprkos svemu, kako dodaju, profesor Knežević nikada nije odustao od svojih principa.

 

 

Ostavite komentar