Priče > Društvo

Sad se branimo od reke LIM, a uskoro ćemo i od SAVE: Poplave prete u više GRADOVA

Pored Lima, najveći porasti vodostaja registrovani na Drini i u gornjem toku Zapadne Morave

Izvor: K1info

19/01/2023 > 13:28

podeli vest:

Sad se branimo od reke LIM, a uskoro ćemo i od SAVE: Poplave prete u više GRADOVA
Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ


Večeras u većini predela u Srbiji kiša prelazi u sneg, a sa prestankom padavina i vodostoji na najkritičnijim rekama neće rasti tolikom brzinom kao do sada, već se u narednim danima očekuje blago smirivanje situacije. 

Jedna od reka koje najviše prete je Lim, a kod Prijepolja će noćas u "sitnim" satima dostići vrh talasa. Međutim, nadležne ekipe i mehanizacija su na terenu i čine sve što mogu da ne dođe do velikih izlivanja.

Pored Lima, najveći porasti vodostaja registrovani na Drini i u gornjem toku Zapadne Morave.

Ipak, neće svi delovi naše zemlje biti pošteđeni kiše. Ona će nastaviti da pada na istoku i jugoistoku Srbije, pa se već sada posebna pažnja obraća na Južnu Moravu.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković kaže da na području jugozapadne Srbije danas imamo još veće poraste vodostoja.

Lim kod Prijepolja je već u vanrednoj odbrani od poplava, a do kasnih večernjih sati očekuje se vrh talasa. RHMZ je izdao upozorenje, ljudi i mehanizacija su već na terenu i pripremaju sve. U ovakvoj situaciji smo zbog obilnih padavina u Crnoj Gori pa su dosta narasle reke poput Ibra i Tare i to se odrazilo i na nas. To će uticati i na Drinu u naredna 24 sata, a posebno na oprezu treba da budu Bajina Bašta, Ljubovija, Loznica, Zvornik... - kaže on za K1info.rs. 

Foto: Tanjug/prijepolje info portal

 

Na pitanje kada staje kiša i kada će se situacija na ternu stabilizovati, Vladiković kaže:

- Kiša večeras prelazi u sneg, pa vodostaji neće više biti u tolikom porastu, kao što je to slučaj bio prethodnih nekoliko dana. Ipak, i dalje će padati u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, pa tu treba biti oprezan, jer se porast vodostaja očekuje na Južnoj Moravi. Gornji tok ove reke, pritoke Moravica, Rzav i Bjelica su sada na vrhu talasa, a ta voda stići će u jednom trenutku i do ušća u Veliku Moravu. Ali, već su preduzete mere i sprovodi se odbrana - napominje on. 

Ibar je, takođe, u porastu. Kod Raške se očekuje da vodostaj danas dostigne granicu redovne odbrane od poplava. Na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja. 

Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

 
Rašće i Sava

Kako kaže hidrolog, sledeći za odbranu je Šabac.

- Drina će doneti puno vode u Savu, a velike količine stižu i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nivo Save će rasti u narednih četiri ili pet dana. Zbog toga Šabac već kroz 48 sati ulazi u redovnu odbranu od poplava. U narednih sedam dana očekuje se i porast Tise - istakao je Vladiković.

 

Ostavite komentar