Priče > Društvo

Ako slupate auto zbog POLEDICE NA PUTU na koju NISTE UPOZORENI - možete da TUŽITE DRŽAVU

Građani koji dožive sobraćajnu nezgodu imaju pravo na naknadu materijalne štete

Izvor: K1info

09/01/2023 > 19:07

podeli vest:

Ako slupate auto zbog POLEDICE NA PUTU na koju NISTE UPOZORENI - možete da TUŽITE DRŽAVU
Foto: Shutterstock


Vozači nisu odgovorni za saobraćajnu nezgodu na kolovozu na kome postoji poledica, ako je vozač nije mogao videti ili predvideti, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On pojašnjava da ukoliko je u pitanju magistralni ili auto-put odgovorno je JP Putevi Srbije, dok su za lokalne putne pravce nadležne opštine ili uprave gradova na čijoj se teritoriji nalaze.

- Upravljač puta ima zakonsku, profesionalnu i moralnu obavezu da spreči pojavu poledice na kolovozu. U slučaju nezgode usled poledice na kolovozu upravljač puta snosi krivičnu ili prekršajnu, kao i materijalnu odgovornost - upozorio je on.

Naš sagovornik objašnjava u kojim situacijama su vozači odlobođeni krivice.

- Ukoliko dođe do sudara na kolovozu na kome postoji poledica, koju vozač nije mogao videti ili predvideti, postoji krivična odgovornost putara. Dakle, ako vozač nije upozoren, nije signalizirano saobraćajnim znakom, onda on nije ni odgovoran. Građani mogu da tuže upravljača puteva. Kada su u pitanju magistralni i auto-putevi odgovorni su Putevi Srbije, dok su za ostale puteve nadležne lokalne samouprave - kaže Okanović za K1info.rs.

Prema njegovim rečima, pravdu možete potražiti na sudu.

- U tim situacijama građani treba da podnesu tužbu sudu i podnesu zahtev za naknadu štete. I ne samo to, javno tužilaštvo treba da pokrene postupak protiv odgovornih - jasan je Okanović.

Foto: YouTube screenshot

 

Putevi Srbije često upozoravaju vozače da voze oprezno.

- Neshvatljivo je da oni koji imaju zakonsku obavezu da uklone poledicu sa kolovoza, apeluju na vozače da budu oprezni u vožnji u ovakvim uslovima - dodaje Okanović za naš portal.

 

 

 

Ostavite komentar