Priče > Društvo

Srbi ne mogu da odole PRAZNIČNOJ TRPEZI, pa završe u BOLNICI: Šta savetuju lekari?

Ukoliko preterate sa hranom ili pićem tokom praznika rasol je prava stvar

Autor: Katarina Milanović

31/12/2022 > 13:07

podeli vest:

Srbi ne mogu da odole PRAZNIČNOJ TRPEZI, pa završe u BOLNICI: Šta savetuju lekari?
Foto: Unsplash.com


Tokom novogodišnjih i božićnih praznika svi uživaju u bogatoj gozbi na kojoj se tradicionalno uvek nalaze pečenje, sarma, ruska salata, domaća pršuta, kajmak i razne poslastice.

Ipak, mnogi umeju da preteraju sa hranom i pićem, pa su svake godine čekaonice hitnih prijema u zdravstvenim ustanovama širom zemlje uglavnom pune pacijenata sa stomačnim tegobama.

Prema rečima stručnjaka, većina građana ne misli na svoj organizam kada ugleda trpezu sa svakojakim slanim i slatkim poslasticama, a to im se kasnije može "obiti o glavu".

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić kaze da prejedanje tokom praznika nije retko, a u nekim situacijama ni bezazleno.

- Kada vlada praznično raspoloženje ljudi se opuste, jedu šta god žele i ne razmišljaju o zučnoj kesi, masnoj jetri i slično. Zato ima onih koji su zbog prejedanja za praznike osetili tegobe, pa se javljaju u dežurne ustanove - kaže ona i dodaje:

- Hrana koju jedemo za praznike je jaka, masna i teška za želudac, a posebno ako smo pre toga postili. Prelazak sa posne hrane na onu koju jedemo za božićnom trpezom je stres za organizam i ako preteramo javljaju se tegobe. Može doći do povraćanja, dijareje i bolova u stomaku, pa čak i nekih ozbiljnijih problema. Moj savet ljudima je da jedu sve, jer ko može da odoli da ne jede pečenje i rusku salatu, ali u manjim količinama. Samo smanjite porcije i sve će biti u redu.

Foto: Pixabay.com

 

Ipak, u zdravstvenim ustanovama mnogo je više onih koji preteraju sa alkoholom.

- Toksikologija bude puna onih koji su popili koju čašicu više - kaže dr Grujić.

Leka za ove tegobe nema.

- Rasol je odličan za trežnjenje, ali i za probleme sa želudcem izazvane prejedanjem. Dobar san i mirovanje, takođe, mogu da pomognu - savetuje dr Grujić.

I nutricionista Milka Raičević upozorava da prejedanje može izazvati povećan šećer i masnoće u krvi, ali i mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

- Jedite sve, ali umereno. Važno je da jedete salate, ali ne one pune majoneza i pavlake, već povrće. Uz pomoć povrća lakše i brže ćete svariti sve što ste pojeli. Takođe, uvek pre za dezert izaberite voćnu, a ne čokoladnu tortu - savetuje ona.

POSLEDICE PREJEDANJA: 
* dijareja
* povraćanje
* mučnina
* čir na želucu
* pankreatitis
* žuč
* visok krvni pritisak

 

 

 

Ostavite komentar