Priče > Društvo

Bolje GLAVNI U SELU... Jedna varošica na obali Drine IMA RECEPT kako da vrati MLADE u unutrašnjost

Pre više decenija učitelji, kustosi, činovnici...odlazili su da rade u unutrašnjost jer su imali jednu pogodnost.Da li se to vreme vraća?

Izvor: K1info/telegraf.rs

24/12/2022 > 16:46

podeli vest:

Bolje GLAVNI U SELU... Jedna varošica na obali Drine IMA RECEPT kako da vrati MLADE u unutrašnjost
Foto: Printscreen/TV K1


Dok mladi lekari čekaju posao u velikim gradovima, u manjim mestima u unutrašnjosti Srbije bolesne nema ko da leči. Mali Zvornik zaobilaze lekari zbog čega u poslednje dve godine šest seoskih ambulanti ne radi, pa meštani iz sela moraju i da putuju nekoliko kilometara daleko do varošice u Dom zdravlja čak i zbog previjanja ili injekcije.

Duže vreme u Domu zdravlja su upražnjena dva radna mesta lekara opšte medicine, a prema broju stanovnika i mreži seoskih ambulanti u ovoj varošici na obali Drine nedostaje najmanje šest lekara.

U lokalnoj samoupravi u Malom Zvorniku na svaki način pokušavaju da privole mlade lekare da rade u ovom mestu i tako osiguraju primarnu zdravstvenu zaštitu za stanovnike na području cele opštine. "Recept" koji je nedavno prilikom posete nove ministarke zdravlja Danice Grujičić obelodanio predsednik opštine Zoran Jevtić možda i reši problem sa kojim se suočavaju i druge sredine u unutrašnjosti.

Jevtić je javno ponudio nezaposlenim lekarima posao u Domu zdravlja, ali i "krov nad glavom" i svega nekoliko dana kasnije javila se doktorka iz jednog velikog grada sa juga Srbije i najavila dolazak na razgovor o poslu.

- U ovom trenutku imamo jedan prazan stan u koji nova doktorka može odmah da se useli. Takođe, imamo prostor u ambulantama koji možemo da uredimo za stanovanje. Ponuda se odnosi na sve nezaposlene lekare, a nadamo se da je dovoljno primamljiva i za nekoliko mladih iz našeg kraja koji su pri kraju studija medicine i da žele da se vrate u zavičaj umesto da čekaju posao u velikim gradovima - rekao je Jevtić.

Žele da privuku i mlade bračne parove

Već na sledećoj sednici skupštine opštine trebalo bi da se izmeni odluka o podršci mladim bračnim parovima koji iz lokalnog budžeta mogu da dobiju milion dinara za rešenje stambenog problema. Do sada su, naime, pravo na ovu pomoć imali mladi samo ukoliko se skuće samo na seoskom području.

Foto: RINA

 

- Trebaju nam lekari, pa ćemo proširiti ovu podršku i na varošicu Mali Zvornik. Jedini uslov bi bio da jedno od supružnika bude lekar i da stan ili kuću ne mogu da otuđe 15 godina - dodao je Jevtić.

Inače, u Domu zdravlja u Malom Zvorniku već rade dva mlada lekara iz Kraljeva koji su u varošicu na obali Drine došli pre dve i tri godine.

 

Ostavite komentar