Priče > Društvo

NOVU GODINU dočekaćemo u KRATKIM RUKAVIMA: Ajde što nema SNEGA, ali ko je očekivao 17 STEPENI?

Merenja neće ići u minus čak ni u najluđoj noći, kada će živa u termometru pokazivati od pet do 10 stepeni

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/12/2022 > 19:46

podeli vest:

NOVU GODINU dočekaćemo u KRATKIM RUKAVIMA: Ajde što nema SNEGA, ali ko je očekivao 17 STEPENI?
Foto: Shutterstock


Umesto zimske idile sa puno snega i "debelim" minusom, u danima oko Nove godine očekuje nas pravo prolećno vreme sa temperaturama i do 17 stepeni.

Snega nema ni vidiku, pa čak ni najviši vrhovi srpskih planina nisu se zabeleli, a prema trenutnim prognozama padavine se ne očekuju ni u prvim danima 2023. godine.

Meteorolog Đorđe Đurić prognozira da merenja neće ići u minus čak ni u najluđoj noći, kada će živa u termometru pokazivati od pet do 10 stepeni.

Prema njegovim rečima, prvog dana Nove 2023. godine maksimalne temperature biće od 10 do 15 stepeni.

- Sledeći četvrtak, petak i subota su poslednji dani u 2022. godini. Uz sunčano, očekuje se i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17 stepeni. U pojedinim predelima magla se očekuje tokom celog dana i u tim predelima biće ispod 10 stepeni - kaže Đurić.

On prognozira da, iako nas narednih dana ponegde očekuju slabi jutarnji mrazovi, na samom kraju godine oni će potpuno izostati.

- U novogodišnjoj noći prema trenutnim prognozama suvo, uz temperature od 5 do 10 stepeni, a prvog dana Nove godine bile bi od 10 do 15 stepeni. U glavnom gradu maksimalna merenja biće do 14 stepeni. Potom bi usledio postepeni pad, ali bi i dalje ostalo natposečno toplo vreme, uz temperature od 6 do 10 stepeni - napominje meteorolog.

Dakle, prema trenutnim prognozama, pravih zimskih uslova za sada nema do kraja ove, niti na samom početku Nove godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sarah A. Miller/Idaho Statesman

 

To će prvu polovinu zime svrstati u period sa vrlo toplim vremenom, a postoje naznake da bi druga polovina mogla doneti hladnije vreme, uz periode sa snegom.

- Ono što je zabrinjavajuće da su planine u ovom delu godine bez snega, pa i one najviše, a snega nema ni na iznad 2000-2500 metara nadmorske visine. Prema trenutnim prognozamam ozbiljnih snežnih padavina nema ni na planinama u narednih desetak dana, a čak će i uslovi da veštačko osnežavanje biti veoma nepovoljni - kaže on za Telegraf i dodaje:

Prosek maksimalne temperature za kraj decembra je od 2 do 6 stepeni, a do kraja godine maksimalne temperature neretko će biti i za 10 stepeni više od proseka. Iako nas do kraja godine očekuje tek nekoliko dana sa manjim prolaznim padavinama, obilnijih padavina nema na vidiku i u onim predelima gde ih bude, biće ih u vrlo malim količinama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar