Priče > Čuvarkuća

PREUREDITE KUPATILO uz mali TROŠAK - ovo je trik kako da prođete što JEFTINIJE

Kako uštedeti prilikom renoviranja stana? Umesto da menjate staru keramiku, možete je jednostavno ofarbati.

Autor: K1info/gradnja.rs

08/11/2022 > 19:15

podeli vest:

PREUREDITE KUPATILO uz mali TROŠAK -  ovo je trik kako da prođete što JEFTINIJE
Foto: Pixabay.com


Renoviranje kupatila nije jeftina stvar. Prilikom adaptacije jednog stana najveći trošak je upravo kupatilo. Međutim, postoje trikovi koji mogu da smanje ovaj iznos. Naravno, ako zasučete rukave.

 Pogledajte video kako se to radi.

Farbanjem keramike specijalnim bojama dobićete jednobojnu površinu, a boju možete da birate iz ton karte s velikim brojem nijansi. Na njoj će se čak ocrtavati reljef ukoliko pločica ima teksturu. Ne plašite se da će se boja skinuti! Ukoliko budete farbali keramiku prema uputstvu proizvođača i sa pravim bojama, ona će trajati veoma dugo. Samo pratite sledeći postupak.

Foto: Pixabay.com

 

Ono što je jako dobro kod specijalizovanih boja jeste činjenica da one imaju odličnu pokrivnu moć. Testirali smo je na granitnoj hrapavoj keramici kao i na poliranoj u jarko crvenoj boji. Želeli smo da proverimo da li će osnovna boja probijati, to jest da li je tako dobra pokrivna moć boje.

Potreban materijal za farbanje

- moher valjak
- mala četka
- šmirgla granulacije P120
- Temadur boja, razređivač i herter (učvršćivač) – kupuju se kao set za bojenje
- šabloni opciono

Podne pločice potrebno je prvo pripremiti – to je veoma bitna faza. Za početak ih ošmirglajte šmirglom granulacije P120 (može i P100 tj bilo koja grublja). Nakon šmirglanja, keramiku očistite razređivačem (cena oko 100 din).

Ukoliko ovo ne uradite, odnosno ako se ne ošmirglaju dobro i ne očiste, boja će se slabije vezati za površinu pločice. Zbog toga pređite svaku pločicu detaljno kako bi boja bila postojanija.

Za farbanje keramike potreban vam je mali moher valjak (roler je 60, ručka 75 dinara) i mala četka po potrebi.

Pločice se farbaju Temadur bojom u dva sloja u razmaku od 3-4 sata.

Jedan set za farbanje keramike sadrži Temadur boju, herter i razređivač za boju i jedan set pokriva do 5m2 pločica u dva sloja.

Boja se u kantici meša sa razređivačem i sa herterom te se ravnomerno nanosi na pločicu moher valjkom. Nakon farbanja u prvom sloju, potrebno je da se sačeka oko 3 do 4 sata pre nego što nanesete drugi sloj.

Kada i drugi sloj bude suv (za 3-4h), odnosno budete mogli da hodate po ofarbanom podu, možete dekorisati pločice nanošenjem farbe u drugoj boji uz pomoć šablona.

Foto: Pexels.com

 

Kada ste potpuno završili sa farbanjem i dekorisanjem pločica, sačekajte 3-7 dana pre nego što počnete sa unošenjem teških stvari jer je ovo period zrenja boje na keramici.

Boja je otporna na vodu, kišu, sneg, UV zrake i jaku kućnu hemiju, pa je pogodna za uređenje kako unutrašnjih podova, tako i spoljnih natkrivenih i nenatkrivenih terasa.

Osnovni set bele boje može se kupiti po ceni od 2.700 din / oko 25 evra (za 5m2 keramike u dva sloja). 

Za one strpljivije i sa mirnom rukom

Ako vam jednobojne pločice nisu dovoljno interesantne, možete pomoću šablona iscrtati geometrijske šare. Šablone možete naći u prodavnicama koje drže hobi materijale (za slikanje, dekupaž i sl).

Ipak, ukoliko je moguće pronađite šablone sa lepljivom stranom jer u suprotnom može doći do podlivanja boje ispod šablona.

Šabloni se uglavnom koriste na horizontalnim površinama, to jest na podovima. Naravno, sa malo više preciznosti, moguće je koristiti ih i na zidnim površinama.

 

Šabloni dimenzija 21×36, 25×25 do 45×45 centimetara, koštaju od 150 do 850 dinara po šablonu. Bitno je da šablon bude dobro pripijen uz površinu keramike kako se boja ne bi podlila. Za ovo je potrebna VRLO spretna ruka.

Farbanje keramike je odlično rešenje za brzo, lako i pre svega povoljno osvežavanje izgleda vašeg kupatila. Ovo je vrlo lagan posao za koju nije potrebno prethodno farbarsko iskustvo.

Ipak, ukoliko želite šare, morate se naoružati strpljenjem. Pripremite i četkice kojim ćete raditi sitne popravke nakon što se boja podlije pod šablon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar