Priče > Čuvarkuća

ZNAK PAŽNJE je postao LUKSUZ! MUŠKARCIMA se danas tanje NOVČANICI, najskuplje CVEĆE je u BEOGRADU, a evo koliko košta

U Beogradu je situacija takva da ćete teško naći buket ruža, i onaj najmanji, najskromniji, jeftiniji 2.000 dinara, čak i na pijaci

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/03/2024 > 12:43

podeli vest:

ZNAK PAŽNJE je postao LUKSUZ! MUŠKARCIMA se danas tanje NOVČANICI, najskuplje CVEĆE je u BEOGRADU, a evo koliko košta
Foto: Shutterstock


Danas slavimo Dan žena, a tim povodom prodaje se ogromna količina cveća u celoj Srbiji. 

U Beogradu je situacija takva da ćete teško naći buket ruža, i onaj najmanji, najskromniji, jeftiniji 2.000 dinara, čak i na pijaci. 

Ako ne želite u cvećaru, gde je cveće najskuplje treba da znate i da prodavci na beogradskim pijacama nude šarenolik spektar cveća, kako ukrasnog, tako i onog  saksijama.

Foto: Shutterstock

 

Buket hrizantema umotan u celofanu košta 1.200 dinara, dok najjeftiniji buketić, od 11 lala staje 1.320 dinara, što znači da se po komadu plaća čak 120.

Najbolja ponuda je na pijaci cveća u Krnjači, međutim, oni koji se odluče da pazare bar jednu ružu za voljenu damu moraće da izdvoje najmanje 300 dinara. Najisplativije je saksijsko cveće koje se može pazariti po cenama od 300 do 500 dinara, ali će vlasnicama ostati godinama za uspomenu.

S druge strane u cvećarama, ukoliko želite buket od tri ruže, treba da budete spremni na iznos od 2.800 dinara, dok za nešto bogatiji aranžman pun zelenila i 11 ruža košta neverovatnih 6.500 dinara.

Lale po komadu u cvećarama kreću se između 200 i 250 dinara, što znači da za 11 treba da platite od 2.200 do 2.750 dinara.

Cveće je danas najprodavaniji artikl i u Šapcu, a cene se kreću od 200, koliko je potrebno izdvojiti za rezano cveće pa do nekoliko hiljada dinara, koliko koštaju buketi i cvetni aranžmani, navode lokalni prodavci i proizvođači cveća.

Kako ističu za Tanjug, cveće u saksijama nije mnogo menjalo cenu i kreće se od 100, pa do 600 dinara.

Foto: Shutterstock

 

Prema rečima Radovana Đukanovića, poznatog šabačkog cvećara, kupci i dalje kad uđu u cvećaru prvo pitaju za cenu, međutim, za 8. mart, kad se najviše proda, cvećari pripremaju aranžmane za svačiji džep.

- Čim je veća potražnja, odmah i cena ide na gore. To je normalno. Englezi su dosta pokupili, jer je sledeće nedelje kod njih je "Dan majki", a i u Nemačkoj je baš bila velika gramzivost za cvećem - rekao je Đukanović.

On dodaje da su karanfili među jeftinijim cvetovima dok su ruže, lale, orhideje znatno skuplje.

Oni koji žele malo otpornije cveće, koje neće uvesti posle nekoliko dana se odlučuju za cveće u saksijama

Proizvođač cveća iz Platičeva Borka Andrić navodi da za je za 100 dinara moguće kupiti Primulu, karanfil košta 300, ciklama 500, a isto toliko je potrebno izdvojiti i za krasulu, dok se cene aranžmana kreću od 400-600 dinara.
 

Ostavite komentar