Priče > Čuvarkuća

Kako "preživeti" JANUAR? Za vreme PRAZNIKA treba napraviti FINANSIJSKI PLAN za celu godinu, stručnjak objašnjava kako

Kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, obeležavanje Božića... Januar je dobar period za stavljanje finansijskog prsta na čelo

Izvor: K1info/rts.rs

08/01/2024 > 20:41

podeli vest:

Kako "preživeti" JANUAR? Za vreme PRAZNIKA treba napraviti FINANSIJSKI PLAN za celu godinu, stručnjak objašnjava kako
Foto: Shutterstock


Januar je tradicionalno finansijski najteži mesec za građane Srbije.

Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je za RTS da je najteži deo u finansijama suočavanje sa svojom računicom jer je guramo od sebe. Baš za vreme kada se odmaramo više, kao u januaru, trebalo bi napraviti finansijski plan.

Takođe savetuje da se uzdržimo od potrošnje na stvari koje nam stvarno ne čine život.

Januar je dobar period za stavljanje finansijskog prsta na čelo.

Tu su kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, obeležavanje Božića, sledi na kraju Srpska nova godina. 

Kada govorimo o praznicima u januaru, činjenica je da trošimo više nego što imamo. 

Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac je rekao za RTS da u ovom periodu ne kasnimo sa plaćanjem rata za kredit.

- Taj nivo odgovornosti i dalje funkcioniše i to je ono što je dobro. Druge stvari pate zbog, recimo, nekih zaduženja i rata, ali kašnjenje kod nas nije tako učestalo kao u drugim zemljama - rekao je Uzelac.

Foto: Printscreen/RTS

 

Mnogi građani posežu za čekovima i kreditnim karticama da bi pokrili troškove. 

Uzelac smatra da nijedan način nije pogrešan, čak ni kredit nije pogrešan. Pogrešno je da radite aktivnosti koje imaju cenu, a vi zapravo plaćate  vaše disciplinovanje kroz kamatu koju banka uzme. Oni vam naplate ono što biste sami mogli da organizujete.

- Sve to je potrošnja novca unapred, znači, sve je to novac koji trošimo, a nismo zaradili, ali obećavamo da ćemo taj novac vratiti. I to je taj ciklus kod zaduženja. Ako bismo ga razumeli, mogli bismo da ga savladamo i da trošimo unazad, da nekako organizujemo potrošnju, da uvek trošimo naš novac, a ne novac koji ima cenu te potrošnje, odnosno kamatu prilikom zaduženja - objašnjava Uzelac.

Foto: Shutterstock

 

Januar je dobar mesec baš zbog tog nekog psihološkog restarta, napominje urednik sajta Kamatica. "I to je ono što ja savetujem svima – da baš u ovo vreme odmora, kada nema neke preterane poslovne aktivnosti, ljudi su kod kuće, ili se manje radi, da se iskoristi taj momenat da se postavi plan za celu godinu, to ne mora biti plan tačan u dinar", ukazuje Uzelac.

Dodaje u prilog tome da svi znamo kada je kome rođendan, kada su koje proslave u kući i kada je registracija automobila, slava – a u decembru se pojačano troši.

- Možemo da pretpostavimo udarne potrošačke mesece, možemo da definišemo kada će nam trebati manje, kada više i da vidimo sa koliko novca raspolažemo. To je ono što je najteži deo u finansijama – suočiti se sa svojom računicom, svi je nekako guramo od sebe jer nam je nelagodno da vidimo jedno i drugo - podvukao je Uzelac.

U tom slučaju, kako navodi Uzelac, saznali bismo koliko nemamo i koliko ne umemo da funkcionišemo s novcem i to nije ništa pogrešno.

- Malo ko to razume, nikad nas na ovim prostorima nisu tome učili, ali nije to ništa strašno. Prosta je matematika, samo treba malo volje da se suočimo s tim. Nisu prijatni momenti, morate nešto da stavite po strani u smislu potrošnje, ali je upravo to ono što vas čini finansijski jačim – da izaberete na šta ćete potrošiti, a na šta nećete - istakao je on.

Januar je mesec kada bi to trebalo da se uradi.

- Ispred nas je cela godina. Upravo je to najmanja matematika i ekonomija. Tu nema previše mudrosti. Više je emotivni momenat i snaga, odnosno uzdržavanje od potrošnje na stvari koje nam stvarno ne čine život. I to je ono što je svakome od nas bitno da sagledamo, na šta nam nije problem da damo novac, na šta nam je manje problem, a na šta šta bi mogli i da stavimo po strani - navodi Uzelac, i dodaje:

- Vi odlučujete, oni koji vam prodaju nešto ne odlučuju umesto vas, jer da je do njih, oni bi vam non-stop praznili džepove.

Ostavite komentar