Priče > Čuvarkuća

GORIVA ima dovoljno, a evo šta je sa CENAMA

Prema rečima Tomislava Mićovića komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda

Izvor: K1info/Tanjug

04/12/2023 > 14:31

podeli vest:

GORIVA ima dovoljno, a evo šta je sa CENAMA
Foto: Tanjug/Rade Prelić/nr


Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović izjavio je danas da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na sadašnjem nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

- OPEK zemlje proizvode oko 33 miliona barela na dan u 2023. godini i to je smanjenje od 0,91 milion barela - rekao je Mićović za RTS.

On je naveo i da je cena od 80 dolara za barel, iako zemlje izvoznice nafte kažu da nije realna, u koridoru od plus, minus 85 dolara za barel i realno je prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju. 

Mićović je kazao i da su svih prethodnih meseci, kada je najavljivana sednica OPEK-a, špekulanti uspevali da podignu cenu nafte i da jeftinu kupljenu naftu rasprodaju.

- Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta - napomenuo je Mićović podsetivši da su se maloprodajne cene u Srbiji kretale od 222 do 150 dinara.

Foto: Shutterstock

 

Prema njegovim rečima, sadašnja cena od 200 dinara po litru dizela je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.
Mićović je kazao i da je januar i februar period kada je najmanja potrošnja goriva.

- Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni - istakao je Mićović.
 

Ostavite komentar