Priče > Čuvarkuća

Ako plaćate KEŠOM u NEMAČKOJ, UGOSTITELJI daju POPUST: U SRBIJI to nije moguće, a evo i ZAŠTO

Nemci i dalje radije plaćaju gotovinom u odnosu na građane drugih evropskih zemalja

Izvor: K1info

08/11/2023 > 20:01

podeli vest:

Ako plaćate KEŠOM u NEMAČKOJ, UGOSTITELJI daju POPUST: U SRBIJI to nije moguće, a evo i ZAŠTO
Foto: Freepik.com


Sve više ugostitelja u Nemačkoj daje popuste na hranu i piće onima koji plaćaju gotovinom.

Kako prenosi FAZ, razlog za popuste su visoke naknade koje se primjenjuju na kartično plaćanje. U nekim slučajevima trošak se može smanjiti i do pet posto.

Troškovi kartičnog plaćanja sastoje se od kupovine ili najma čitača kartica, naknada za usluge i transakcijskih naknada. Međutim, odobreni popusti su obično veći, prenosi Fenix magazin.

Ipak, neki su kritični prema ovom novom trendu.

Predsednik sindikata Florian Kobler ukazuje da je gotovinski popust naznaka za prevaru.

Pojašnjava da se novčani dobitak ne oporezuje ispravno. Međutim, industrija odbacuje ovu optužbu.

Foto: Shutterstock

 

Prema statistici, Nemci i radije plaćaju gotovinom u odnosu na građane drugih evropskih zemalja

U Srbiji, pak, cene ne mogu biti različite, bilo da je u pitanju gotovina, odloženo plaćanje ili platna kartica. 

Takođe, oglasna poruka, kojom se reklamira različit procenat sniženja na istu robu u zavisnosti od načina plaćanja, zakonom nije dozvoljena. 

5 kupovina kad je bolje PLAĆATI KEŠOM

1. Kod stvari koje možete vratiti bolje koristite keš, savetuje Stiven Holms, viši investicioni savetnik u iCash-u. Kaže da mnogi ljudi ne isprobavaju stvari u radnji, već kupe nekoliko veličina pa kod kuće donesu odluku šta im treba. Ono što je višak - vrate u radnju i dobiju novac natrag brže nego da čekaju da "legne" na račun.

2. Kod kupovina tokom putovanja savet izvršnog direktora Credit Summit-a jeste da koristite "papir". Naime, ako se nalazite u drugoj zemlji, upotrebom kreditne kartice mogla bi vam biti naplaćena pozamašna naknada za inostrane transakcije.

3. Svakodnevna, mala potrošnja je još jedna prilika da koristite keš, umesto platne kartice ili mobilnog uređaja. Tako nas barem savetuje Majkl Kolins, profesor finansija na Endicott koledžu u Masačusetsu.

4. Kupovinu polovne odeće od onlajn prodavaca takođe je pametnije obavljati kešom. Džejk Hil, finansijski ekspert, kaže da je razlog jednostavan: ne treba odavati osetljive informacije ljudima koje ne poznajete, kao što su potencijalno sumnjivi prodavci na Fejsbuku i drugim stranicama.

5. Sledeći put kada plaćate gorivo, posegnite za gotovinom umesto za karticom, savetuje sertifikovani finansijski konsultant i savetnik uprave u Fioni. "Možda ste primetili da većina benzinskih stanica nudi popust za gotovinsko plaćanje".

Ostavite komentar