Priče > Čuvarkuća

Da li znate šta je SKIPLAGGING? Uštedeće vam MNOGO NOVCA kada putujete AVIONOM

Funkcioniše samo kada putnici ne čekiraju svoj prtljag, pa će čekirane torbe završiti na konačnom odredištu, a ne u gradu presedanja

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 13:21

podeli vest:

Da li znate šta je SKIPLAGGING? Uštedeće vam MNOGO NOVCA kada putujete AVIONOM
Foto: Freepik.com


Procvat putovanja nakon pandemije naveo je ljude da požele da se upute na neke daleke destinacije, ali to nije uvek lako ili jeftino.

Na društvenim mrežama uvek se pojavljuju nove cake za putovanja, od toga kako da sebi obezbedite ceo red sedišta u avionu ili kako da dobijete dodatni prostor za noge na skučenom letu. Ali nijedna caka nije bolja i omraženija od strane avio-kompanija od "skiplagging-a", odnosno "preskakanja".

Skiplagging, koji se takođe naziva "odbacivanjem" karata, je praksa rezervisanja jeftinije opcije leta sa presedanjem, ali bez planiranja letenja celom rutom. Umesto toga, zaustavljanje za presedanje je putnikovo konačno odredište.

Razlog zašto toliko ljudi koristi ovu kontroverznu caku je taj što je jeftinije rezervisati let sa presedanjem nego direktan let.

Na primer, let od Njujorka do Orlanda može da košta 250 dolara bez stajanja, ali sličan let od Njujorka do Dalasa sa presedanjem u Orlandu može biti 130 dolara. Ako bi putnik želeo da odleti za Orlando koristeći strategiju "skiplagging", izašao bi iz aviona na destinaciji za presedanje u Orlandu, a ne bi leteo sve do Dalasa.

Foto: Unsplash.com

 

U stvari, postoji čitava usluga putovanja posvećena ovoj praksi pod nazivom Skiplagged.com, koja obaveštava putnike o ponudama "skrivenih gradova" i "nalazi rupe u cenama avionskih karata kako bi nam uštedela novac".

Ovaj sajt funkcioniše tako što putnicima daje mogućnost da traže rutu sa destinacijom za skriveni grad. Ako su ove opcije dostupne, one će se pojaviti u rezultatima pretrage letova sa precrtanim poslednjim deonicama putovanja. Međutim, avio-kompanije nisu zadovoljne ovom strategijom uštede troškova.

Još 2014. godine, United Airlines se udružio sa sajtom za putovanja Orbitz da bi tužio izvršnog direktora kompanije Skiplagged Aktarera Zamana. Avio-kompanija je tvrdila da je praksa izdavanja ovakvih karata "nepoštena" i "strogo zabranjena", i da je koštala kompaniju 75.000 dolara izgubljenog prihoda. Međutim, slučaj je odbačen jer je podnet u Ilinoisu gde sud nije bio nadležan, jer je Zaman radio i boravio u Njujorku. Zaman je tada tvrdio da je ta praksa "savršeno legalna".

American airlines je zatim poslao dopis turističkim agentima u januaru 2021. godine u kojem se upozorava na tu praksu. Avio-kompanija je navodno saopštila da planira da počne da nadgleda ovakva preskakanja letova.

Iako se preskakanje čini kao isplativ način putovanja, ono dolazi sa mnogim rizicima jer su avio-kompanije besne zbog ove prakse poslednjih godina.

Ostavite komentar