Priče > Čuvarkuća

Cene NAMIRNICA neće se sniziti sve dok traje RAT u UKRAJINI

Dolazi do generalne rekonstrukcije tržišta, kupovaće se jeftinije stvari, one koje nisu zapakovane, kaže ekonomista Vladimir Đukanović

Izvor: K1info/Tanjug

15/02/2023 > 17:21

podeli vest:

Cene NAMIRNICA neće se sniziti sve dok traje RAT u UKRAJINI
Foto: Shutterstock


Cene životnih namirnica u prodavnicama neće se sniziti sve dok se ne završi sukob u Ukrajini, ocenio je ekonomista Vladimir Đukanović i dodao da je situacija sa energentima nešto bolja nego sa hranom, zbog vremenskih prilika u Evropi. 

- Nemamo minuse i hladnu zimu, i zato na toj strani popušta inflacija. Što se tiče životnih namirnica inflacija je tu i biće dok se rat ne završi - rekao je Đukanović. 

Na pitanje zašto su cene nekih proizvoda više u Srbiji nego u razvijenim zemljama poput Nemačke, Đukanović je rekao da je to slučaj sa uvoznim proizvodima sa malom potražnjom. 

- Neke namirnice su jeftinije, one koje mi dosta konzumiramo. Stvari koje se uvoze su jako skupe i treba da budu skupe, besmisleno je da ne bude tako - rekao je on. 

Komentarišući manjak novca kod potrošača zbog posledica inflacije, on je naveo da će ljudi tražiti alternative namirnicama kako bi uštedeli novac. 

- Dolazi do generalne rekonstrukcije tržišta, kupovaće se jeftinije stvari, stvari koje nisu zapakovane, i kupovaće se van prometnih mesta u glavnom gradu - zaključio je Đukanović. 

 


 

 

Ostavite komentar