Priče > Čuvarkuća

Plate drastično VEĆE, a cene daleko MANJE: U ŠVEDSKOJ šejker za hranu TRI PUTA JEFTINIJI nego u Srbiji... KAKO?

U prodavnicama u Srbiji ovaj blender košta čak 29.999 dinara

Izvor: K1info

07/02/2023 > 19:12

podeli vest:

Plate drastično VEĆE, a cene daleko MANJE: U ŠVEDSKOJ šejker za hranu TRI PUTA JEFTINIJI nego u Srbiji... KAKO?
Foto: Pexels.com


Verovali ili ne, šejker za hranu mnogo je skuplji u Srbiji nego u Švedskoj, uprkos tome što je u ovoj evropskoj zemlji životni standard mnogo veći nego kod nas.

Naš portal već je pisao da je srpska kafa skuplja u Srbiji nego u Švedskoj, a sada imamo još jedan primer da, ne samo da imaju mnogo veće plate nego Srbi, već Šveđani i belu tehniku plaćaju po mnogo nižim cenama.

Naime, Twistshake za pripremu hrane u Švedskoj je koštao 19.500 dinara, a zatim je njegova cena drastično snižena i to na 7.810 dinara. Sa druge strane, potpuno isti proizvod u DexyCo prodavnicama u Srbiji košta čak 29.999 dinara.

Na ovu priču ukazalo je potrošačko udruženje Efektiva koje je na svom Facebook nalogu objavilo fotografije sa cenama ovog proizvoda.

Evo malo šišanja! Cene u siromašnoj Švedskoj, priliče standardu građana, pa je cena šejkera 7.810 din (pre sniženja koštao 19.500 din)! U isto vreme u zemlji sa najvećim rastom standarda, građanima koji uživaju u blagostanju, firma Dexy Co taj isti šejker prodaje za skoro 30.000 dinara - stoji u njihovoj objavi.

Predsednik udruženja Efektiva Dejan Gavrilović kaže da ovo nije prvi slučaj da je roba u DexyCo skuplja nego u inostrantsvu.

- Kao što se vidi iz komentara, potrošači tvrde da su cene potpuno istih proizvoda u ovim prodavnicama značajno više nego u regionu i inostranstvu. Čak i neka naša ranija poređenja cena to pokazuju - kaže naš sagovornik.

Gavrilović je uporedio standard u Srbiji i Švedskoj.

- Naši ljudi znaju da je u Švedskoj mnogo veći standard nego kod nas, mnogo su veće i plate, a među našim ljudima veruju i da je roba tamo puno skuplja. Međutim, kao što vidimo to nije slučaj. I sa redovnom cenom ovaj proizvod je u Svedskoj mnogo jeftiniji nego kod nas, a sa popustom cena je manja čak tri puta! - ističe Gavrilović za naš portal i dodaje:

- Izgleda da su sumnje da naši trgovci prekomerno maržiraju proizvode opravdane i na taj način oni ostvaruju ekstra profit. 

Kako je objasnio Gavrilović za K1info.rs, neke tvrdnje da su cene kod nas drastično više zbog prevoza i carine koji koštaju puno ne "piju vodu".

- Proizvod se ne proizvodi u Švedskoj da bi te tvrdnje stajale. Nego se proizvodi u trećoj zemlji, tako da putuje i prolazi carinu kako do nas, tako i do Švedske. Očito da su marže u ovoj evropskoj zemlji manje i primerenije, dok su kod nas ludačke - ističe predsednik Efektive. 

U DexyCo bez komentara

Naša ekipa pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom DexyCo i od njih dobije odgovor na pitanje zbog čega je ovaj proizvod toliko skuplji u njihovim radnjama. Međutim, do objave ovog teksta odgovor na naše pitanje nismo dobili.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Bakster

DexiCo , Aksa i slicnu su monopolisti i prevaranti al su izgleda bliski vlasti pa ih niko ne dira. Kao ni uvoznike patika koje su u proseku duplo skuplje kod nas nego i Italiji, Austriji, Grckoj, Sloveniji itd.

07.02.2023 19:46