Priče > Čuvarkuća

Da spremite POSNU VEČERU za Badnje veče i ručak za Božić TREBA vam bar 170 evra

Božićnu trpezu, kad se sve sabere, domaćice teško da će moći da spreme bez 11.000 dinara

Izvor: K1info/kurir.rs

04/01/2023 > 07:19

podeli vest:

Da spremite POSNU VEČERU za Badnje veče i ručak za Božić TREBA vam bar 170 evra
Foto: Shutterstock


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 7. januara proslavljaju jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božić. Bez obzira na to što naš narod dosta novca izdvaja za najluđu novogodišnju noć, ipak se ne štedi ni za predstojeće Badnje veče i Božić.

Računica pokazuje da će ove godine četvoročlana porodica za posni i mrsni svečani ručak za Badnji dan i Božić morati da potroši minimum 20.000 dinara za osnovne potrepštine i božićne dekoracije.

Za posnu trpezu za Badnje veče prodavci na pijacama su već sada izneli širok asortiman suvog i orašastog voća, bundevu i sveže južno voće, dok su u ribarnicama izložene razne vrste ribe. Na tezgama se već naziru i badnjaci i pšenica, čija je cena u odnosu na prošlu godinu povećana od 100 do 150 dinara. Ove godine najskromniji badnjak košta 150 dinara, dok su badnjaci u pletenom džakčiću 200, a oni veći u raznim oblicima od 300 do čak 1.000 dinara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Žito u saksiji košta od 200 do 300 dinara, dok je slama od 100 do 150. S obzirom na to da se na Badnje veče završava božićni post, vernici na svojim prazničnim trpezama obavezno imaju posni pasulj i pečenu ili prženu ribu. Kilogram pasulja ove godine košta oko 300 dinara, dok je riba za vreme ovog posta poskupela i do 50 odsto. Kilogram šarana košta 700, a pastrmka čak 600 dinara, navodi Kurir.

Kao desert na posnoj trpezi, obično se serviraju suvo i sveže voće, med, orasi i sitni posni kolači.

Cena suvog voća je ove godine skočila od 50 do 100 dinara, zavisno od vrste. Suve smokve u pakovanju od 100 grama koštaju od 150 do 200 dinara, suve šljive od 170 do 230, dok je kajsija od 300 do čak 380 dinara za 100 grama.

Foto: Shutterstock

 

Kilogram jabuka ove sezone gotovo da nema ispod 100 dinara ni na pijacama ni u marketima, a kilogram banana košta od 170 do 210 dinara.

Mnogi prodavci na pijacama su izneli i bundevu koja je jedna od poslastica na posnoj trpezi i parče košta 100 dinara. Poskupljenje nije zaobišlo ni orahe, pa tako kilogram košta od 1.000 do 1.200 dinara, dok tegla meda košta od 1.000 do 1.600 dinara.

Božićnu trpezu krasi mrsna hrana od suhomesnatih đakonija do neizostavnog prasećeg ili jagnećeg pečenja koje je ovde godine poskupelo za minimum 500 dinara po kilogramu. Za pripremu mrsne božićne trpeze potrebno je, kad se sve preračuna, oko 11.000 dinara, a najveći izdatak je upravo pečenje koje košta od 1.600 do čak 2.000 dinara po kilogramu.

I na mrsnoj i na posnoj trpezi je neizostavno vino i flaša pristojnog košta oko 700 dinara, litar rakije je od 1.000 do 1.200 dinara, dok je za par litara soka potrebno bar 300 dinara.

 

 

 

 

Ostavite komentar