Priče > Biznis

Čizma glavu čuva, a NAKURNJAK celu familiju: Beograđanka NEOBIČAN HOBI pretvorila u pravi biznis

Nekada je bio neizostavan deo devojačkog miraza, a danas ga kupuju kao šaljivi poklon za praznike

Izvor: K1info/RINA

11/12/2022 > 20:02

podeli vest:

Čizma glavu čuva, a NAKURNJAK celu familiju: Beograđanka NEOBIČAN HOBI pretvorila u pravi biznis
Foto: RINA


Sneg nam je pred vratima, a svi znamo koliko je važno toplo se obući kad izlazimo napolje. Kapa, šal, rukavice i duge čarape neizostavan su aksesoar tokom hladnih meseci, međutim jedan odavno zaboravljen odevni predmet za muškarce jeste nakurnjak.

Nekada su ga u srpskim selima nosili skoro svi muškarci kako bi od oštre zime sačuvali svoju muškost. Devojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom košuljama, rukavicama, čarapama.

Šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala. Neke su plele uzduž, neke popreko, plele a nisu znale koliki treba. Danas se to retko koristi, a Jelena iz Beograda jedna je od retkih koja se bavi njihovom izradom.

- Ideja o pletnju nakurnjaka potekla je kao šala koju je pokrenuo moj muž i evo već osam godina ih pravim. Sama sam osmislila šemu za heklanje i za mene nije zahtevno da ih napravim, jer imam iskustva u heklanju raznih stvari kao što su kape, bluze, igračke - rekla je Jelena.

Kada je pletenje usavršila, ponudila ih je na prodaju i na opšte iznenađenje svih potražnja je bila izuzetno velika. Najviše posla, kako kaže Jelena, ima tokom novogodišnjih praznika kada nakurnjaci idu kao alva.

- Baš mi je drago da su i moji kupci sve shvatili kao šalu, pa ih najčešće i kupuju kao šaljivi poklon za razne prilike kao što su punoletstvo, odlazak u penziju, novogodišnji poklon ili kao poklon za godišnjicu braka. Veličina je univerzalna, jedino se razlikuju u tome od kog je materijala, jer oni koji su pravljeni od čupave vunice, vizuelno deluju veći - rekla je Jelena.

Ona dodaje da njenih ruku delo, ispleten deo muške garderobe koji čuva od hladnoće, češće naručuju muškarci, mada ima i žena koje bi da obraduju svoje muževe.

- Postoje razni modeli: Deda Mraz, Rudolf, crna i bela ovca, slonče, smoking i Pera detlić. Mada, imala sam i zahteve kao što su recimo da nakurnjaci budu u bojama zastave neke zemlje ili određenog fudbalskog tima - rekla je ona.

Za jedan nakurnjak koristi se čista vuna, koja ne bocka, a u zavisnosti koji model pravi Jeleni je potrebno oko par sati, jer negde ima više detalja koje je potrebno uraditi.

Koliko je ovaj odevni predmet nekada bio važan i upotrebljiv u praksi, najbolje sveodoči i izreka ko zna kad i gde zapisana čizma glavu čuva, al nakurnjak čitavu familiju.

 

 

 

Ostavite komentar