Priče > Biznis

NIKO NIJE VEROVAO da će se ovo desiti: Četiri stvari koje su pre 5 godina bile NEZAMISLIVE u Srbiji

Još jedna godina je za nama. Sugrađane smo pitali šta je to što je pre 3-5 godina bilo nezamislivo u Srbiji.Evo šta su rekli

Autor: K1info

07/01/2023 > 08:44

podeli vest:

NIKO NIJE VEROVAO da će se ovo desiti: Četiri stvari koje su pre 5 godina bile NEZAMISLIVE  u Srbiji
Foto: Shutterstock


Iznajmljivanje stana beogradskom naselju - 700 evra mesečno

Dolazak Rusa u Beograd i Srbiju doprineo je da skoče cene iznajmljivanja stanova. Za pristojan stan u prestonici na pola sata prevozom od centra Rusi su spremni da plate od 700 do 1.000 evra. To su cene koje su pre 5 godna u Srbiji bile nezamislive kada je reč o zakupu, ma koliko da je stan uređen. 

U agencijama tvrde da je tražnja naglo skočila od dolaska Rusa, a posle početka rata u Ukrajini.Procenjuje se da je u Srbiju stiglo više od 100.000. žitelja RF.

Foto: Pexels.com

 

- Dolazak Rusa od marta dramatično je uticao na tražnju na tržištu nekretnina. Uglavnom su to u početku bili IT stručnjaci, frilenseri, kojima nije bio problem da daju više novca. Dešavalo se i da se međusobno bore za neki stan, da njih pet da ponudu za isti stan i da se takmiče ko će da da više novca - kažu u jednoj agenciji koja se bavi iznajmljivanjem i prodajom nekretnina.

Građani za sada samo kažu, teško onom ko je podstanar, a i studentima iz unutrašnjosti i njihovim roditeljima nije lako.

Na rafovima širom Srbije mleko iz Poljske

Tokom septembra meseca 2022. bili smo svedoci nestašice mleka na tržištu Srbije. "Požar" je ugašen tako što je uvezena jedna količina mleka.Na rafovima supermarketa u Srbiji osvanulo je mleko iz Poljske, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo. 

Tokom decembra domaćeg mleka je bilo u prodavnicama, ali ne svih proizvođača, a nudilo se i slovenačko. Ponuda je bila nešto skromnija nego tokom 2021.

 

Proizvođači mleka navode da je nestašicu uzrokovalo dugogodišnje zanemarivanje tog sektora.

Kompanija Imlek saopštila je početkom septembra da je proizvodnja sirovog mleka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, pre svega zbog poskupljenja stočne hrane, te da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mleka.

Stranci nas voze, a u kafićima je sve više migranata koji rade kao konobari

Srbija je u višedecenijskoj depopulaciji kada je u pitanju prirodni priraštaj, odnosno broj rođenih i umrlih. Kada tome dodamo da još uvek zavidan broj mladih ide van zemlje u potrazi za plaćenijim poslom onda ne čude najave da ćemo uvoziti radnu snagu.

Građevinske firme iz Turske uveliko posluju u Srbiji jer nema domaćeg radnika. GSP je više puta najavljivao da će upošljavati radnike iz Azije jer nema ko da vozi u prestonici.

 

Jedna sugrađanka nam reče da kod njih u firmi uveliko u kuhinji rade žene koje su stigle iz države Burundi.

- Pomažu da se nešto secka i te neke jednostavnije poslove, jer domaćeg radnika jednostavno nema. Teško je naći nekoga ko hoće da zasuče rukave - dodaje ona. 

Foto: Pexels.com

 

Hrana je preskupa, jeftinije je kupiti džemper ili patike nego bilo šta za pojesti

Pitali smo sugrađane šta je po njima bilo nezamislivo pre 5 godina u Srbiji, a sada je realnost.

Više od 60 odsto njih nam je odgovororilo da je hrana preskupa, mnogo skuplja nego pre dve i po godine.

- Uđeš u samoposlugu dva puta i to je račun od oko 14.000 dinara najmanje. Pa za te pare kupim detetu patike kakve hoćeš - žali se jedna majka.

Foto: Pexels.com

 

Njena komšinica dodaje:

- Ma sine, vidi koliko košta meso. Svi kažu svinejtina nije zdrava, pa kako da kupim juneće znaš li koliko košta? Da nam nije pijace da još ponešto povoljno kupimo nigde nas ne bi bilo.Odeš u mega-market kupiš nekoliko sitnica i neke gluposti, nema ni za ručak a račun ogroman, samo da se nerviraš - zaključuje Beograđanka.

 

 

 

Ostavite komentar