Priče > Biznis

STRUJA će MORATI DA POSKUPI, premijerka kaže da će se voditi računa o STANDARDU GRAĐANA

Razmišlja se o subvencijama i kako da se pomogne preduzećima da preguraju zimu, kazala je premijerka Brnabić

Izvor: K1info/rts.rs

02/11/2022 > 08:22

podeli vest:

STRUJA će MORATI DA POSKUPI,  premijerka kaže da će se voditi računa o STANDARDU GRAĐANA
Foto: Pixabay.com


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će cene struje i gasa morati da se dižu u jednom trenutku, ali je naglasila da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.

- Naravno da će morati da se diže cena struje kao što će morati da se diže cena gasa ali postoje dve stvari koje su važne i koje će to da uslovljavaju. Prva je rast plata i penzija u Republici Srbiji. Dakle,koliko mi možemo da štitimo kupovnu moć naših građana i to ćemo i dalje raditi zato što mi ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, mi moramo da guramo naviše da raste životni standard građana i da naravimo idu cene struje gore, ali da to bude na jednom održivom nivou - rekla je Brnabić za RTS.

Ukazuje da je jako bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća.

- Druga stvar koja je izuzetno važna, to je da i u ovoj krizi mi moramo da štitimo našu privredu, naša preduzeća tom subvencionisanom cenom i struje i gasa kako bi oni bili konkurentni, zato što ćete imati neke zemlje EU, kao što je Nemačka, koje će davati šakom i kampom finansijske subvencije svojim preduzećima - ističe premijerka.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Brnabić je rekla da sa svima koji kritikuju stanje u EPS-u, i ocenu da smo sami do toga doveli, može da se složi, ali i da je pitanje ko je do toga doveo.

Nije se decenijama ulagalo u energetski sektor

- Poslednji veliki elektro-energetski objekat u Srbiji je rađen pre 31 godinu. Šta su prethodne vlasti učinile da se EPS ojača? Mi smo krenuli da radimo na tome, i to je i deo stendbaj aranžmana o kome razgovaramo i sa MMF-om. Mi smo gasifikovali Srbiju, i time takođe smanjili pritisak na EPS - rekla je Brnabić.

Kada je reč o energentima, premijerka kaže da je učinjeno sve da bude dovoljno gasa i struje za predstojeće mesece.

Foto: Pixabay.com

 

Gasa ima za najmanje dva meseca

- Prilično smo se dobro spremili. Mi sada imamo u našim gasnim skladištima - u "Banatskom dvoru" i u gasnim skladištima u Mađarskoj, gasa dovoljno za dva meseca naintenzivnijeg zimskog korišćenja tog energenta - dodala je premijerka.

Brnabić je istakla da Srbija ima oko 100.000 tona mazuta, a da se nabavljaju i dodatne količine kako bi se pomoglo onim institucijama ili lokalnim samoupravama koje se nisu spremile.

- Danas sam razgovarala sa ministrom za rad i imamo neke domove koji se nisu pripremili i nisu kupili zalihe peleta, mazuta ili uglja, i odmah im šaljemo iz Robnih rezervi - rekla je ona.

Dodala je da smo povratili proizvodnju uglja, i da je sada to oko 100.000 ili 110.000 tona dnevno.

- U zimskim mesecima nama je potrebno oko 140.000-145.000 tona dnevno - navela je Brnabić.

Ukazala je i da je za 80 odsto povećana količina uglja na deponijama i da je ona sada na 1.300.000 tona.

- Imamo potpisanih ugovora za uvoz uglja za nekih 3,8 miliona tona, već je stiglo oko 920.000 tona. Sve naše kapacitete smo uposlili da imamo što bezbedniju zimu - naglasila je predsednica Vlade Srbije.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar