Priče > Biznis

Poznate AMERIČKE kompanije merkaju naše IT STRUČNJAKE - Srbija je rasadnik TALENATA

Predstavnici tehnoloških kompanija iz Las Vegasa kažu da su impresionirani onim što su videli u Srbijii

Izvor: K1info/euronews.rs

02/11/2022 > 07:04

podeli vest:

Poznate AMERIČKE kompanije merkaju naše IT STRUČNJAKE - Srbija je rasadnik TALENATA
Foto: Pixabay.com


Velika privredna delegacija, predstavnici čak 27 američkih kompanija, boravi narednih sedam dana u Srbiji. Među privrednicima iz Amerike su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija. Oni, ali i američki ambasador prepoznali su potencijale IT industrije u Srbiji.

-...Niko ne zna bolje tehnologiju od mladih Srba, to je neverovatno. Mladi Srbi su zaista zainteresovani za to. Možemo da im pomognemo povezivanjem kompanija i otvaranjem poslova. To je ono što radimo - rekao je američki ambasador Kristofer Hil na prijemu u Beogradu. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Srbija poznata po talentima -  kažu Amerikanci 

Ovakva privredna delegacija nije bila u Srbiji gotovo dve decenije, a američki biznismeni su za Euronews Srbija istakli da su došli da se povežu sa ljudima i da razmene ideje. Predstavnik konsultantske firme iz Kalfornije je rekao da kada su ljudi zajedno, onda ideje počinju da se rađaju i tu konekciju je ocenio kao ključnu.

- Imamo mnogo da ponudimo, zajednica u Srbiji je entuzijastična. Radujemo se zajedničkim izazovima - poručio je.

Predstavnici tehnoloških kompanija iz Las Vegasa kažu da su impresionirani onim što su videli u Srbijii poručuju da su došli zbog toga što je Srbija poznata po velikim talentima.

"Došli smo da vidimo kako možemo da sarađujemo sa srpskim kompanijama", naveli su i dodali da imaju zakazane sastanke sa sjajnim firmama i ljudima.

Takođe, oni su za Euronews Srbija rekli da su srećni zbog toga što je vlada otvorena za saradnju sa kompanijama uz ocenu da je to veoma važno.

Zanimljivo je što je u delegaciji i Dijana Mitrović koja potiče sa naših prostora, Ona predstavlja organizaciju koja je platforma za povezivanje kompanija iz Kalifornije i Nevade sa Srbijom i Zapadnim Balkanom. Za Euronews Srbija je istakla da je Srbija zemlja velikog potencijala i da je srećna zbog toga što je američka vlada organizovala tu misiju.

Predsednik Američke privredne komore Stefan Lazarević je rekao da to što su ovakve kompanije došle u Srbiju govori o tome da Srbija ima potencijal za implementaciju najnovije tehnologije.

- Implemetacija novih tehnologija sigurno znači nova radna mesta, mnogo efikasniji servis za građane i priliku za modernizaciju poslovnog okruženja, ali i društva u celini što građani osećaju kao neki boljitak - rekao je Lazarević.

Predstavnici Vlade Srbije i američkih kompanija razgovarali su početkom ove sedmice o daljem jačanju ekonomske saradnje,novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta - rekao je tim povodom predsednik Srbije Vučić.

On je dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Mnoge američke kompanije uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju.

Sagovornici su se na prijemu koji je upriličen u Ambasadi SAD u Beogradu saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali.

Istraživanja najvećeg sajta za zapošljavanje u Srbiji potvrdila su da je prosečna neto plata programera i dalje nekoliko puta veća od prosečne plate u našoj zemlji i iznosi primamljivih 1.225 evra mesečno, dok najviša plata koju kao progamer trenutno možete da ostvarite iznosi neverovatnih 7.500 evra mesečno.

 

 

Ostavite komentar