Priče > Biznis

Nije samo za vampire, verovali ili ne, BELI LUK je odličan i za SLATKO

Slatko od belog luka pravi se samo na jednom mestu u Srbiji, a Svetlana Divac je majstor za ovaj neverovatni specijalitet

Autor: K1info/Rina.rs

10/10/2022 > 21:40

podeli vest:

Nije samo za vampire, verovali ili ne, BELI LUK je odličan  i za SLATKO
Foto: RINA


Od nemogućeg sve postaje moguće u kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja, jer kako drugačije opisati njen specijalitet koji je sama osmislila. Mnogi su do sada probali slatko od dunja, malina, jagoda pa čak i od lubenice, ali da li ste ikada bar pomirisali slatko od belog luka?

Upravo to je osmislila ova vredna i spretna domaćica i kako kaže svi koji su probali, ostali su izenenađeni. Ipak, tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.

- Niko nije verovao da je moguće napraviti slatko od belog luka, ali svi koji su probali bili su oduševljeni. Za mnoge je taj spaceijalitet i dalje nepoznanica i ne znaju ni da postoji. Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se ispeče nema dejstvo luka, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan - rekla je Svetlana.

Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluci na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je mini fabriku u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.

- Ja sam veliki hedonista kada je u pitanju hrana, spojila sam lepo sa korisnim i sada radim ono što volim. Imamo veliko imanje i ja sam odlučila da uzgajam voće i povreće, koje nema pesticida i prskanja, a i da ga prerađujem - dodala je ova nesvakidašnja domaćica.

Kako kaže, prva ideja joj je bila da napravi slatko od zelenog paradajiza i dok je to povrće kod nekoga turšija kod nje je postalo neobično slatko.

- Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, napravila sam i slatko od bundeve. Svi koji probaju misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije. Posle sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto - rekla je Svetlana iz sela Divac.

U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle, ali ova Prijepoljka nije preskočila čak ni cveće.

- Od cveta jorgovana uspela sam da napravim slatko, koje je odlično za organizam, mnogi mi ponovo nisu verovali da ću uspeti, ali ja se uvek trudim i ako za mnoge proizvode postoji recept, da dodam nešto novo, čak sam stigla da napravim sirće od divljih jagoda - dodala je ona.

Ono što ostane, a da ne postane slatko u Svetalaninoj maloj fabrici, ova žena ipak ne baca već prerađuje u likere, sokove i džemove.

 

 

 

 

Ostavite komentar