Priče > Biznis

POLJOPRIVREDNICI mogu očekivati POMOĆ DRŽAVE zbog pretrpljenih GUBITAKA usled NEVREMENA! Osečina najviše oštećena

Goran Đaković je u razgovoru za Tanjug istakao da vrednost štete još nije poznata

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

23/06/2024 > 16:12

podeli vest:

POLJOPRIVREDNICI mogu očekivati POMOĆ DRŽAVE zbog pretrpljenih GUBITAKA usled NEVREMENA! Osečina najviše oštećena
Foto: RINA


Agroanalitičar i urednik Agrobiznisa Goran Đaković izjavio je da je jučerašnje nevreme koje je pogodilo Zapadnu Srbiju najviše štete nanelo Osečini kako u pogledu infrasturkutre tako i u pogledu poljoprivrednih useva, te da poljoprivrednici mogu očekivati pomoć države i lokalne samouprave u otklanjanju pretrpljenih gubitaka.

Đaković je u razgovoru za Tanjug istakao da vrednost štete još nije poznata, s obzirom da ekipa za procenu štete tokom vikenda nije mogla da izađe na teren.

- Velika šteta bila je i oko Valjeva i oko Mionice, prema Kraljevu. Međutim, Osečina je definitivno bila epicentar oluje - rekao je on.

Đaković ističe da je trenutno najvažnije da poljoprivrednici što pre odu u svoje zasade i pogledaju kakva je situacija, kako bi uklonili sve što je stradalo u smislu lomljenja biljaka i grana.

- Ukoliko je grana polomljena, treba je skratiti na prvo zdravo mesto. Zatim je potrebno da raskrče sve što je oštećeno u nevremenu, zbog pojave bolesti i štetočina, jer u takvim situacijama masovno dolaze napadi gljivica. Takođe bitno je da se posavetuju i sa najbližim stručnjacima ukoliko nije došlo do totalne štete - rekao je on.

Đaković je naglasio da će nastala enormna šteta zahtevati uključivanje državnog vrha, kako bi se poljoprivredncima nadoknadili gubici.

Foto: RINA

 

Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je juče u popodnevnim satima opštinu Ivanjica, sela Preseku, Brezovu, Maskovu, Katiće i Belu Reku, a padavina je bilo i u opštini Arilje.

Nevreme je zahvatilo i mioničku opštinu i nanelo ogromne štete na usevima, automobilima, domaćinstvima. Grad veličine jajeta padao je na području opštine Osečina i odštetio stambene objekte, poljoprivredu, automobile i puteve.

U delovima te opštine, koje su zahvaćene nepogodom, proglašena je vanredna situacija. Grad je padao i u Kraljevu, Krupanju, Loznici, Valjevu i Bajinoj Bašti.
 

Ostavite komentar