Priče > Biznis

Ovo je SRPSKI MLEČNI PUT: Sajam MLEKA i SIREVA, tu je i onaj NAJSKUPLJI NA SVETU

Sir sa Zlatara, kajmak sa Suvobora i najskuplji sir na svetu to je samo deo ponude na sajmu nadomak Čačka

Autor: Rina

28/09/2022 > 12:01

podeli vest:

Ovo je SRPSKI MLEČNI PUT: Sajam MLEKA i SIREVA, tu je i onaj NAJSKUPLJI NA SVETU
Foto: RINA


Sezona letnjih manifestacija je završena, ali Zapadna Srbija nastavlja u istom ritmu. Po prvi put u ovom delu Srbije održaće se prodajno-edukativni sajam mleka i mlečnih proizvoda, a na štandovima će se naći sve blagodeti koje zemlja ima. Od rolovanog kajmaka sa Suvobora, preko Zlatarskog i Sjeničkog pa sve do magarećeg sira koji je najskuplji na svetu, a proizvodi se upravo kod nas.

Specifična manifestacija pod nazivm "Mlečni put" zakazana je za 14.,15. i 16. oktobar u selu Gornja Gorevnica nadomak Čačka.

- Nema ko među nama nije probao mladi ili stari kajmak, mladi ili stari sir, popio čašu jogurta ili kefira, zahvatio kašiku pavlake ili kiselog mleka, sladio se kačkavaljem, mocarelom ili paprikom napunjenom pavlakom. Ogroman je značaj onoga što nam je podarila Cvetulja sa raskošne livade, ili stado ovaca sa Pešterske visoravni, veštine koje spravljaju vredne planinke sa Stare planine, Zlatibora ili ravne Semberije. Svi oni sabraće se po prvi put u ovom planinskom selu koje broji oko 1.300 duša i gde će biti izloženo na stotinu vrsta sireva među kojima je i onaj najskuplji na svetu (magareći) koji košta 1.000 evra - kažu za RINU organizatori te manifestacije.

U petak, 14. oktobra, sa početkom u 16 sati uslediće otvaranje manifestacije ispred Doma u Gornjoj Gorevnici, gde se ovih dana montiraju tri jarbola na kojima su zastava Srbije, zastava grada Čačka i zastava manifestacije. U subotu je zakazan Stručni skup na temu mleka i mlečnih proizvoda, kojeg priprema Agronomski fakultet, u prostorijama Doma kulture.

Foto: RINA

 

Bogat zabavni program pripremljen je u okiru ove nove manifestacije, a pred publikom će nastupiti najbolji muzičari ovenčani nagradama na Saboru vionista u Pranjanima, zatim koncerti Radiše Uroševića, Egzekutora, Кemiša i Zorice Brunclik.

Ono što će biti svojvrsni spektakl jeste fudbalski derbi između crnki i plavuša, zakazan za nedelju.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar