Priče > Društvo

5 saveta kako da UŠTEDITE prilikom svakodnevne KUPOVINE

Iako deluje nemoguće uštedeti, čak i u ovim kriznim vremenima kada sve poskupljuje možete se vratiti kući iz prodavnice sa kusurom

Autor: Telegraf

26/09/2022 > 20:54

podeli vest:

5 saveta kako da UŠTEDITE prilikom svakodnevne KUPOVINE
Foto: Pixabay.com


U vreme rastuće inflacije, koja je zahvatila ceo svet, kupci maltene više ne mogu da isprate cene u prodavnicama. Nije neobično da se one nekad menjaju, čak i na dnevnom nivou.

Koliko je do skoro koštao litar jogurta, sada toliko košta pola litre, mleka sve češće nema na rafovima, a poskupljuju i žitarice, meso, keks i ostale potrepštine...

Ipak, to ne znači da možete barem malo da "oporavite" svoj budžet. Ovo je 5 efikasnih načina za štednju prilikom kupovine, čak i u danima velike krize.

1.Obratite pažnju na hranu sa "posebno dugim rokom trajanja", kao što su pirinač, testenina, kafa, ulje i čaj. Te namirnice se često nalaze na akcijama, do čak 50 odsto, tako da bi bilo dobro iskoristiti sniženja. Uvek je snižena barem neka marka.

2. Možete uštedeti i na mesu, odnosno izbegavajte upakovane namirnice. Upakovane namirnice su uvek najskuplje, a to se posebno odnosi na meso i mesne prerađevine, zatim na orašaste plodove i manja pakovanja slatkiša...

Foto: Pixabay.com

 

3. Kupujte veća pakovanja, jer se uvek više isplate, bilo da je reč o soku, porodičnom sladoledu ili prašku za veš. U prvi mah, daćete više novca, nego za manje pakovanje, ali će vam znatno duže trajati. Osim toga, veće ambalaže su češće snižene, nego manje.

4. Birajte sopstvene marke trgovinskih lanaca, jer su po pravilu dosta jeftinije od ostalih brendova, koji prodaju iste ili slične proizvode. U nekim objektima oko kase se neretko nalazi puna korpa proizvoda kojima "uskoro" ističe rok trajanja, pa bi bilo dobro da iskoristite te akcije. Sniženja uglavnom iznose 30 odsto. Takođe, neretko ćete naići na rafove s oznakom "rasprodaja".

Foto: Pixabay.com

 

5. Napravite plan ili spisak pred odlazak u prodavnicu, jer ćete tako izbeći efekat nepotrebne kupovine. Držite se spiska sve vreme.

Osim toga, evo još jednog "trika". Ako ste krenuli po doručak, obratite pažnju na peciva u supermarketu, jer su takođe sveža i ukusna kao u pekari, a često dosta povoljnija.

Ako primetite da ste se u poslednje vreme malo "zaneli" sa šopingom, odložite karticu, a češće koristite keš, tako ćete efikasnije pratiti odliv novca.

 

 

 

Ostavite komentar