Priče > Biznis

U EPS kažu SPREMAJU se za zimu, a pojedini EKSPERTI predlažu vladi uvođenje RESTRIKCIJA

Oko 56 odsto stanovništva se greje na drva, pošto su ona skupa ove godine, deo ljudi će se grejati na struju i opteretiti sistem

Izvor: K1info/Tanjug

22/09/2022 > 18:01

podeli vest:

U EPS kažu SPREMAJU se za zimu, a pojedini EKSPERTI predlažu vladi uvođenje RESTRIKCIJA
Foto: Shutterstock


Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom EPS-a Radovan Stanić, istakao je da je EPS uprkos svemu uspeo da obezbedi nesmetano snabadevanje svih kupaca.

- I u ovim okolnostima kada potrošnja naglo raste EPS je uspeo da obezbedi dovoljne količine električne energije i u ovom trenutku nemamo poremećaja u snabdevanju - rekao je Stanić.

Napomenuo je da je Elektroprivreda u saradnji s vladom i ministarstvima preduzela sve mere koje su bile moguće da obezbedi dovoljno struje u toku zime.

Naglasio je da uz mere podsticaja štednje koje je vlada usvojila može da se uštedi i do 50 procenata na računu za struju.

Ekspert Radne grupe energetika Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Aleksandar Kovačević, rekao je kako smo u situaciji da nam se ponovi situacija iz devesesetih godina prošlog veka i s početka 2000-ih i predložio da država posegne za restrikcijama struje u slučaju naglog skoka potrošnje.

Foto: Unsplash.com

 

Drva skuplja od struje u crvenoj zoni 

Obrazložio je to činjenicom da se 56 odsto stanovništa greje na drva, koja su sada skuplja od električne energije u crvenoj tarifi i da zato postoji opasnost da oni pređu na grejanje strujom, što bi proizvelo naglo povećanje potrošnje koje uzrokuje ogromne gubitke na mreži, samim tim velike troškove i pretnju da se elektro-energetski sistem raspadne.

- Drvima se greje 56 odsto stanovništva, a 79 odsto njih je siromašno.Oni imaju sposobnost da obore energetski sistem, radili su to u prošlosti i kad im se ukaže prilika, radiće to ponovo - rekao je Kovačević.

Naveo je da se u takviim trenucima dešavaju gubici na mreži u rasponu od 33 do 46 odsto, pa će EPS biti prinuđen da čuva vodu u akumulacijama hidroelektrana i da kupuje struju, kako bi pokrio pikove apsolutno neracionalne potrošnje i gubitke na mreži.

Dodao je da se to dešava u periodu od svega dve-tri nedelje u sezoni i čini da tada gubimo kompletan izvozni potencijal hidroenergije i ozbiljne prihode, a dovodimo sistem u opasnost.

- Cilj je odseći pikove potrošnje bez ikakvog uzdržavanja svaku put kada se opterećenje približi tehnološkoj granici sistema da isporuči elektičnu energiju, rekao je Kovačević i založio se za restrikcije.

 

 

 

 

Ostavite komentar