Priče > Biznis

Inflacija USPORILA, a Hrvatska prednjači po poskupljenjima! CENE HRANE skočile za 4,8 odsto

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u EU početkom 2024, od 7,3 posto, imala je Rumunija

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

23/02/2024 > 12:26

podeli vest:

Inflacija USPORILA, a Hrvatska prednjači po poskupljenjima! CENE HRANE skočile za 4,8 odsto
Foto: Unsplash.com


U Evropskoj uniji inflacija je znatno usporila, saopštio je Eurostat: na nivou čitave Unije godišnja stopa inflacije smanjena je sa 3,4 na 3,1 odsto.

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u EU početkom 2024, od 7,3 posto, imala je Rumunija, koja nije u evrozoni (delu Evropske unije koji koristi zajedničku valutu - evro), a za njom slede Poljska i Bugarska sa inflacijom od 4,5 odnosno četiri posto.

Među zemljama koje koriste zajedničku evropsku valutu cene su najviše porasle u Estoniji - za pet posto u odnosu na januar 2023. godine.

U stopu je prati Hrvatska sa cenama višim za 4,8 posto nego u januaru prošle godine kad je godišnja stopa inflacije dosezala 12,5 posto.

U decembru za nama cene su bile više za 5,4 posto u poređenju sa istim mesecom 2022. godine.

Na mesečnom nivou potrošačke cene u Hrvatskoj u januaru 2024. bile 0,3 posto niže nego u decembru 2023, kada su beležile isti procentni pad.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA /ZVONIMI KUHTIĆ/ nr

 

Daleko najblaži rast potrošačkih cena beleži se u Danskoj koja nije članica evrozone - 0,9 posto u odnosu na januar prošle godine, pokazuje izveštaj Eurostata.

Isti procentni rast beleži je Italija, a slede Letonija, Litvanija i Finska, gde su potrošačke cene početkom godine bile više za 1,1 posto nego godinu dana ranije.

Na početku ove godine u eurozoni je najviše pojeftinila energija - 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sveža hrana poskupela je za 6,9 posto u odnosu na januar prošle godine.

Ostavite komentar