Priče > Biznis

POSLODAVCI, imate još vremena! Produžen rok za PRIJAVU u dualno obrazovanje

Privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike

Izvor: K1info/kurir.rs

15/01/2024 > 22:30

podeli vest:

POSLODAVCI, imate još vremena! Produžen rok za PRIJAVU u dualno obrazovanje
Foto: Shutterstock


Zbog velikog interesovanja privrede Privredna komora Srbije produžava rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu.

Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja. Usled velike zainteresovanosti poslodavaca rok za podnošenje prijava produžen je do 31. januara.

Kao i prethodnih godina, sada već tradicionalno, privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

- Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35% od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala - rekla je Mirjana Kovačević.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

INTEZIVAN RAD

- U proteklom periodu Privredna komora Srbije je intenzivno radila na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima. Kroz kampanju animiranja poslodavaca predstavnici PKS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Republike, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti. Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2000 učenika koji će bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja - rekla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Ostavite komentar