Priče > Biznis

VEĆA KONTROLA SRPSKIH PROIZVODA! Tanasković najavila REKORDAN IZNOS iz budžeta za poljoprivrednike u 2024. godini

Srpska poljoprivreda mora da postane konkurentna, a proizvodi konkurentni i po kvalitetu i po ceni, istakla je ministarka

Izvor: K1info/Tanjug

02/01/2024 > 13:42

podeli vest:

VEĆA KONTROLA SRPSKIH PROIZVODA! Tanasković najavila REKORDAN IZNOS iz budžeta za poljoprivrednike u 2024. godini
Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će u 2024. godini prioritet biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju.

Tanaskovićeva je rekla Tanjugu da poljoprivrednike ove godine očekuje rekordan iznos agrarnog budžeta od 119 milijardi dinara, kao i da će biti raspoređen kroz različite vrste subvencije.

2023. godina bila tržišno turbulentna

Naglasila je da u 2024. počinje i novi IPARD 3 program za koji je predviđeno blizu 380 miliona evra. Tanaskovićeva je rekla je da je 2023. godina bila tržišno turbulentna i da smo bili svedoci potpunog poremećaja evropskog tržišta, kao i da je usled toga došlo do problema sa zalihama poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, što je bio ključni izazov za sektor poljoprivrede u Srbiji u protekloj godini.

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede su reagovali izuzetno brzo, naglasila je Tanaskovićeva i ukazala na to da je svakog meseca postojalo novo "žarište", novi izazov koji nije bio jednostavan za rešavanje.

- Usled pada cena na evropskom tržištu, mi nismo imali mogućnost izvoza naših proizvoda i došli smo u situaciju gde imamo ogromne zalihe. Prvo što očekujete u ratnim uslovima, mislim na sukob u Ukrajini, su nestašice. Mi sad imamo potpuno obrnutu situaciju, prvi put u 2023. godini i to je ono što je bio ključni izazov. Vlada Srbije je stala iza svojih primarnih proizvođača ozbiljnom snagom, ozbiljnim novcem i ozbiljnim reakcijama - rekla je Tanaskovićeva za Tanjug.

Uvođenje prelevmana, podrška za otkup mleka u prahu za konditore, kao i zaštita tržišta kroz kontrolu uvoza mesa nije bilo lak zadatak, ali kako je dodala ministarka, Srbija je imala jasan cilj i znala je šta hoće, a to je da sačuva svog primarnog proizvođača.

Budžet za poljoprivredu 119 milijardi dinara

Budžet za poljoprivredu za 2024. godinu je 119 milijardi dinara, rekla je Tanaskovićeva i dodala da je raspodela sredstava predstavljena na zajedničkom sastanku minstarke, premijerke i više od 60 udruženja poljoprivrednika.

- Raspodela budžeta je potpuno transparentna, imali smo sastanak sa više od 60 udruženja, predstavili budžet i oni su mogli da daju svoje sugestije i primedbe - rekla je Tanaskovićeva.

Srpska poljoprivreda mora da postane konkurentna, istakla je ministarka, a proizvodi konkurentni i po kvalitetu i po ceni. Pored subvencija važna je stroga kontrola, a sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda u 2023. radilo se i na edukaciji poljoprivrednih proizvođača o značaju ulaganja u opremu i sam kvalitet proizvoda, kao i čime tretiraju useve, koja hemijska sredstva koriste...

- Uzalud sve što smo uradili ako se taj proizvod vrati nazad u našu zemlju i ne bude prihvaćen u zemlji gde smo mi želeli da ga plasiramo. Važno je to što svi učesnici u poljoprivrednoj proizvodnji - od primarnog proizvođača preko prerađivača, trgovinskih lanaca, nas potrošača, države, znamo šta su strateški ciljevi u poljoprivredi - istakla je Tanaskovićeva.

Uređenje robne berze

Uređenje robne berze je bila još jedna od tema u fokusu u 2023. godini, i ministarka ističe formiranje Radne grupe Vlade Srbije koja se bavi ovim pitanjem, a čiji su članovi predstavnici svih relevantnih institucija i udruženja polјoprivrednika.

- Na prvom sastanku Radne grupe smo definisali hodogram, a na drugom sastanku smo imali temu skladišta i dali predlog izmene pravilnika koji treba da uredi način smeštanja robe koja se proizvede - rekla je ministarka.

Tanaskovićeva je objasnila da mora da se zna tačno kog kvaliteta je roba koju je na skladištenje predao primarni proizvođač, kao i pod kojim uslovima i u kojim okolnostima je predao. Ministarka je rekla da je nakon drugog sastanka formirana Komisija koja će da uradi popis i uslove svih skladišnih prostora, kako bi se znalo koliko zapravo ima skladišta, za koji kapacitet pa tako bude poznato i sa čime se raspolaže.

- Sistemski se bavimo izmenama, uređenjem i ja sam sigurna da ćemo mi do formiranja nove vlade imati kompletno spreman zakonodavni okvir, u celosti, od zakona, uredbi, pravilnika. Sledeći sastanak radne grupe zakazan je za kraj januara - rekla je Tanaskovićeva.

Uvođenje eAgrara

Najbitnija sistemska promena u 2023. u poljoprivredi je uvođenje eAgrara, kao promena sistema funkcionisanja poljoprivrede u Srbiji, istakla je ministarka.

Poljoprivrednici sada imaju kompletan uvid 24 sata u registar poljoprivrednih gazdinstava i u svakom trenutku mogu da se informišu o status svog zahteva za subvencije, objasnila je Tanaskovićeva.

Uz pomoć eAgarara, istakla je ministarka, ubrzan je i proces prijava i isplate subvencija. Najavila je i oštrije i konkretnije kontrole u 2024. godini, kada je reč o subvencijama, odnosno objasnila da subvenciju ne može da koristi neko ko se ne bavi zaista poljoprivrednom proizvodnjom.

- Od 1. januara 2024. godine, subvenciju po hektaru za biljnu proizvodnju, neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, nego je daju u zakup nekome drugom. Svi vlasnici zemlje moraju da naprave ugovor o zakupu sa onim kome zemlju daju na korišćenje - objasnila je ministarka.

Ugovor sa Kinom

Izuzetno je važan i ugovor o slobodnoj trgovini koji je Srbija u 2023. potpisala sa Kinom, naglasila je ministarka i ocenila da je to možda najvredniji ugovor u kom je Ministarstvo poljoprivrede učestvovalo.

- Kina je srpske proizvođače izjednačila sa svojim proizvođačima i tim ugovorom naši poljoprivredno-prehrambeni proizvodi idu sa nula carine u Kinu. Mi smo ratifikovali ugovor, čekamo ratifikaciju kineske strane, i 90 dana od toga prvi izvoz može da krene. Intenzivno radimo na usaglašavanju sertifikata. Usaglašen je sertifikat za izvoz hrane za kućne ljubimce, izvoz meda i izvoz jabuka - kazala je ministarka poljoprivrede.

Što se tiče IPARD programa kroz koji poljoprivrednici dobijaju bespovratne subvencije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, u 2023. godini isplaćeno je 35 miliona evra i zatvoren je IPARD 2, a prvi javni poziv za IPARD 3 biće u januaru 2024. i Evropska komisija je odobrila 288 miliona evra dodatnih sredstava, dok će država dodati još 90 miliona evra, rekla je ministarka Tanasković.

Ostavite komentar