Priče > Biznis

Ako PROĐE, PROĐE... Pojedini ratari tražili pomoć DRŽAVE za uzgoj PŠENICE, a na parceli je ŠUMA

Podaci o prijavljenima za subvencije su pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo

Izvor: K1info/Tanjug

15/08/2023 > 17:25

podeli vest:

Ako PROĐE, PROĐE... Pojedini ratari tražili pomoć DRŽAVE za uzgoj PŠENICE, a na parceli je ŠUMA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koja su se prijavila za subvencije kroz eAgrar počeće sutra, najavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je Tanjugu rekla da su podaci koji su do sada stigli pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo.

- Prvi rezultati koje smo dobili nisu optimistični. Iskreno smo se svi nadali da će toga biti mnogo manje nego što jeste i sa sutrašnjim danom mi krećemo u teritorijalne kontrole, kako bi videli šta je to što su ljudi prijavili kroz eAgrar, a šta je snimak pokazao. Da vidimo gde su neslaganja -  kazala je Tanaskovićeva.

Ona je pokazala knjigu gde se jasno vide neslaganja koja su uočena do sada.

- Ovde je svaki slučaj pojedinačno, i jasno se vidi šta je to što je prijavljeno u eAgraru, a šta je na snimku. Neretki su slučajevi da je prijavljena parcela da se obrađuje neka kultura, na primer pšenica, kukuruz, ili šta god, a da je na snimku na toj parceli šuma. Neretko je slučaj da imamo i objekat na toj parceli koji je nelegalno izgrađen, jer je to poljoprivredno zemljište - objasnila je Tanaskovićeva.

Prema njenim rečima, država je sada po prvi put u mogućnosti da proveri podatke koje je pojedinac dao kada se registrovao u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Ona je naglasila i da se za poljoprivredu izdvaja veliki iznos u budžetu i tu zato mora da postoji kontrolal, kako bi se ta sredstva koristila adekvatno.

 

Ostavite komentar