Priče > Biznis

Inflacija u Srbiji USPORILA krajem ove godine: Odlični efekti akcije "Bolja cena"

U poslednjem tromesečju ove godine očekuje se inflacija od oko 8%, dok će godišnja biti 12,6 odsto

Izvor: K1info/Tanjug

20/12/2023 > 17:41

podeli vest:

Inflacija u Srbiji USPORILA krajem ove godine: Odlični efekti akcije "Bolja cena"
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović


Očekuje se da će inflacija potrošačkih cena u četvrtom kvartalu ove godine biti oko osam odsto, za celu 2023. godinu oko 12,6 odsto, a na osnovu modela vodećeg indikatora potrošačkih cena za prvi kvartal sledeće godine prognozira se međugodišnji rast od oko 5,3 odsto, navodi se u danas objavljenoj analizi Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kada je reč o prognozi međugodišnje stope inflacije iz RZS su kao četiri najvažnija događaja istakli akciju "Bolja cena", rast akciza na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto, poskupljenje struje za domaćinstva i gasa od novembra 2023. za 7,3 odsto i 9,4 odsto respektivno, u odnosu na oktobar 2023. godine i pad cene sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu, za koji se očekuje da će u decembru, u odnosu na oktobar 2023, iznositi oko 17%.

Inflacija usporila u četvrtom tromesečju zahvaljujući akciji "Bolja cena"

Rezultati analize akcija "Bolja cena" pokazuju da je grupa proizvoda obuhvaćenih ovom akcijom znatno usporila rast inflacije u četvrtom kvartalu ove godine, pre svega, preko proizvoda iz grupe hrana i bezalkoholna pića, koji bi, prema proceni, trebalo da imaju međugodišnji rast cena od oko 9,3 odsto a u prvom kvartalu 2024. prognoziran je rast cena ove grupe proizvoda od 4,7 odsto.

Što se tiče rasta akciza na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto iz RZS navode procenu da će međugodišnji rast cena alkoholnih pića, cigareta i duvanskih proizvoda u četvrtom kavrtalu ove godine biti oko devet odsto, sa učešćem u godišnjoj stopi rasta ukupnih potrošačkih cena sa oko 7,6 odsto.

Takođe, prognozira se da će dodatnim uvećanjem cena alkoholnih pića i duvana usled redovnog rasta akciza od 1. januara 2024. godine, kada se uz akcizu cena duvana zaračunava i inflacija troškova proizvođača duvana iz 2023. godine, godišnja stopa rasta cena alkoholnih pića i duvanskih proizvoda u prvom kvartalu 2024. iznositi oko 6,8 odsto.

 

Objašnjavajući treći faktor, rast cene električne energije za domaćinstva i gasa od novembra 2023. za 7,3 odsto i 9,4 odsto respektivno, u odnosu na oktobar 2023, navode procenu da će godišnja stopa rasta struje  za domaćinstva u četvrtom kvartalu 2023. biti oko 20 odsto, uvećavajući godišnju stopu ukupnih potrošačkih cena u četvrtom kvartalu za oko jedan procentni poen i učestvujući u međugodišnjoj stopi rasta sa 12,9 odsto.

U prvom tromesečju 2024. struja za domaćinstva će biti skuplja za 15% nego početkom ove godine

Uzimajući u obzir da nije predviđeno dalje poskupljenje struje, očekuje se da će u prvom kvartalu 2024. cena električne energije za domaćinstva biti veća za oko 15 odsto u odnosu na cenu iz prvog ovogodišnjeg kvartala.

Kada se uzmu u obzir sve relevantne okolnosti, analiza i prognoza trendova cene kretanja na tržištu naftnih derivata u Srbiji, očekuje se da će prosečna cena goriva u prvom kvartalu 2024. biti veća za oko 5,2 odsto nego u prvom tromesečju 2023. godine.

 

Ostavite komentar