Priče > Biznis

Ovo ZANIMANJE svi izbegavaju, a možete ZARADITI i više od 100.000 EVRA godišnje! Evo o čemu je reč

U Americi za ovo zanimanje postoji gotovo 600.000 nepopunjenih radnih mesta

Izvor: K1info/telegraf.rs

09/12/2023 > 14:28

podeli vest:

Ovo ZANIMANJE svi izbegavaju, a možete ZARADITI i više od 100.000 EVRA godišnje! Evo o čemu je reč
Foto: Shutterstock

U poslednje vreme raste i potreba za stručnjacima iz sajber sigurnosti. Američki Zavod za statistiku rada predviđa da će broj poslova u području kibernetičke sigurnosti porasti 32 odsto u idućoj deceniji - mnogo brže od drugih. Ovo zanimanje važi za jedno od najpotcenjenijih, a može da vam donose i do 100.000 evra godišnje.

U Americi za ovo zanimanje postoji gotovo 600.000 nepopunjenih radnih mesta u području kibernetičke sigurnosti, a na globalnom nivou taj broj se penje na visokih 3,5 miliona tvrdi Lisa Gevelber, Googlova glavna marketinška direktorka za američko tržište.

CNBC procenjuje da je kibernetička sigurnost jedno od napotcenjenijih zanimanja.

Plate i preko 100.000 evra godišnje

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost potrebni su u svim industrijama, ali posebno su traženi u finansijskom sektoru, zdravstvu i vladi, tvrdi Gevelber.

Prosečna plata za mnoge poslove u području kibernetičke sigurnosti premašuje 91.490 evra (godišnje). Prema BLS, prosečna plata za analitičare kibernetičke sigurnosti iznosi 102.468 evra, dok je prosečna plata za menadžere kibernetičke sigurnosti 150.107 evra.

Na tržištu postoje i desetine poslova kibernetičke sigurnosti na daljinu, od kojih su neki plaćeni i do 182.980 evra godišnje.

Foto: Unsplash.com

 
Kako dobiti posao u sajber sigurnosti?

Za većinu poslova u sajber sigurnosti potrebna je barem završena srednja škola, kao i završena onlajn obuka. Neki od najpopularnijih poslova u kibernetičkoj sigurnosti uključuju sigurnosne inženjere, analitičare kibernetičke sigurnosti i sigurnosne arhitekte. Iako se svakodnevne odgovornosti razlikuju za svaku ulogu, temeljne veštine su gotovo identične, naglašava Gevelber.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost bave se procenom rizika, rešavanjem problema, praćenjem unutrašnjih i spoljnih pretnji i radom unutar IT infrastrukture organizacije. Stručnjak za kibernetičku sigurnost, blisko sarađuje sa ljudima u drugim odeljenjima, stoga je važno da je prilagodljiv i da može efikasno da komunicira i objasni svoja otkrića drugima, dodaje ona.

 

Ostavite komentar