Priče > Biznis

Mesecima traje ŠTRAJK RADNIKA STARBAKSA, a ODGOVOR koji su dobili od IZVRŠNOG DIREKTORA ih je ŠOKIRAO

Izvršni direktor Starbaksa se obratio zaposlenima rečima: "Oni koji protestuju protiv nas pod uticajem su lažnih poruka iz medija"

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

20/12/2023 > 14:21

podeli vest:

Mesecima traje ŠTRAJK RADNIKA STARBAKSA, a ODGOVOR koji su dobili od IZVRŠNOG DIREKTORA ih je ŠOKIRAO
Foto: Tanjug/AP/Freepik


Zaposleni u stotinama kafeterija Starbucks napustili su svoja radna mesta i već dva meseca štrajkuju zahtevajući povećanja broja osoblja i poboljšanje rasporeda rada. Odgovor koji su dobili od vrha ih je potpuno šokirao. 

Izvršni direktor lanca kafea Starbaks, Laksman Narasiman, saopštio je da su ljudi koji protestuju protiv te kompanije zbog njenog stava o ratu između Izraela i palestiske militantne grupe Hamas ''pod uticajem lažnih poruka iz medija'' o tome za šta se zalaže kompanija.

Narasiman je u pismu zaposlenima naveo je da je u mnogim Starbaks kafeima bilo incidenata i slučajeva vandalizma i dodao da kompanija sarađuje sa lokalnim vlastima kako bi osigurala bezbednost svojih radnika i kupaca, prenosti Rojters.

Kompanija Starbaks je u oktobru tužila sindikat Vorkers Junajted, čiji su članovi na hiljade zaposlenih u Starbaksu, nakon što je sindikat preko društvenih mreža saopštio da Starbaks ''podržava nasilje koje je počinio Hamas'', navodeći da "nedvosmisleno osuđuje akte terorizma, mržnje i nasilja" i da se snažno protivi stavovima koje je izrazio sindikat.

Podsećanja radi, radnici u stotinama prodavnica Starbaksa su 16. oktobra stupili u štrajk tražeći bolje rasporede i zapošljavanje većeg broja radnika. Kako prenosi "Glas Amerike", štrajk je organizovan na Starbaksov veliki promotivni "Dan crvene čaše" koji obično privlači veliki broj mušterija, pa je prošle godine promet skočio za 94 odsto u odnosu na dnevni prosek za celu godinu.

Sindikat "Ujedinjeni radnici" koji zastupa više od 9.000 radnika Starbaksa u 360 prodavnica širom Amerike se žali da kompanija nema dovoljno radnika i da su njeni zaposleni pod pritiskom mušterija koji predugo čekaju na narudžbine. Kompanija Starbaks je danas saopštila da su njene radnje u Americi "otvorene" i da "nekoliko desetina prodavnica sa nekim partnerima štrajkuje, ali je više od polovine otvoreno i služi mušterije".

Starbaks ima gotovo 10.000 lokacija u SAD i tvrdi da sindikat koji trenutno štrajkuje zastupa manje od tri odsto od tih ogranaka. Kompanija je aopštila da pomenuti sindikat nije učestvovao u pregovorima više od četiri meseca.

 

Ostavite komentar