Priče > Biznis

NEVEROVATNO! U Srbiji skoro kompletni smeštajni kapaciteti RASPRODATI za PRAZNIKE

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz oktobra, cene smeštaja su više za 13%, a Seničić smatra da je Srbija i dalje konkurentna

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

15/12/2023 > 09:34

podeli vest:

NEVEROVATNO! U Srbiji skoro kompletni smeštajni kapaciteti RASPRODATI za PRAZNIKE
Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović


Između 80 i 90 odsto smeštajnih kapaciteta širom Srbije već je popunjeno za novogodišnje praznike, a prema podacima iz oktobra broj dolazaka turista je za oko devet odsto veći u odnosu na isti period 2022. godine, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je rekao da će 2023. biti rekordna turistička sezona, kao i da broj noćenja u srpskim hotelima i apartmanima konstantno raste.

- Srbiju polako uvodimo među destinacije gde turisti provode vikende, ali i nešto duže vreme kako bi obišli veći deo Srbije - rekao je Seničić za RTS.

Seničić je dodao da je uobičajena praksa da se na kraju godine kapaciteti rasprodaju, naročito u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca.

- Popunjeni su i istočni, jugoistočni, te jugozapadni deo Srbije. Imamo veliki broj stranih gostiju, pre svih, turista iz Bugarske i Rumunije, pa se ti aranžmani rasprodaju i do godinu dana unapred - naglašava Seničić.

Direktor JUTE smatra da je popunjenost kapaciteta smeštaja rezultat dobrog proboja na tržištu hotela, ali i akcija lokalnih turističkih organizacija i Nacionalne turističke asocijacije.

U banjama i na planinama sve više stranih gostiju

- Istu situaciju imamo i na planinama. Sve je više stranaca. U banjama takođe, one žive i u ovom dobu godine od stranih gostiju - rekao je Seničić.

On je istako da se očekuje i veliki broj stranaca u prestonici tokom januara.

Foto: Pixabay.com

 

- Sve utiče na dolazak turista, pa tako i brojni programi. Kulturne manifestacije, koncerti na gradskim trgovima na više mesta u gradu. I ne samo u Beogradu. To je motiv i za domaće goste kada menjaju svoja mesta. Vrlo često ljudi iz Beograda putuju za Novi Sad ili za Niš i Kragujevac, kao i u obrnuto - ističe Seničić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz oktobra, cene smeštaja su više za 13 odsto, a Seničić smatra da je Srbija i pored skupljih cena konkurentna.

- Povećanje broja gostiju govori da smo apsolutno konkurentni. Čim imamo povećanje broja dolazaka, to najbolje govori o tome da li su cene realne. Do poskupljenja je moralo da dođe, shodno opštoj inflaciji u zemlji i inostranstvu, i to je realan odnos cene i kvaliteta u ovom trenutku - naglašava Seničić.

On ističe da je, pored velikog broja poseta turista iz Bugarske i Rumunije, sve više gostiju iz Mađarske, Turske, Grčke, ali i čitave Evrope.

- Imamo i veliki broj turista iz Kine, što je direktna posledica linije između Beograda i Pekinga. Čim imate dobru ili laku dostupnost neke destinacije, onda je logična posledica toga veliki broj, ili sve veći broj, gostiju iz te destinacije - kaže direktor JUTE.

Naglasio je da kineski turisti postepeno osvajaju Srbiju i da je potrebno da ugostitelji i hotelijeri prilagode svoje navike onome što oni žele da vide i posete u našoj državi.

- Fali nam, pre svega, turističkih vodiča koji dobro govore kineski jezik, ali se na tome radi iz godine u godinu i to je dobar put - zaključio je Seničić.

 

Ostavite komentar